Foto: Publicitātes foto
Ja ar vasaru nebija gana, lai izlemtu, kur studēt, Transporta un sakaru institūts (TSI) piedāvā apgūt vienu no nākotnē pieprasītākajām profesijām – līdz pat septembra beigām var pieteikties studijām programmā "Robotika".

"Robotikas speciālisti šodien ir viena no pieprasītākajām profesijām pasaules tirgū. Studiju programma, kuru TSI ir izstrādājis ar mūsu atbalstu, ir unikāls piedāvājums gan Latvijā, gan visā Eiropā", atzīmē Vitālijs Vilims, "Robologic GmbH" valdes loceklis.

Uzņēmums kļuva par vienu no galvenajiem TSI partneriem programmas "Robotika" izveidošanā un atbalstīšanā. Daudzu gadu garumā "Robologic GmbH" piedāvā augstskolas studentiem prakses vietas, kompānijas speciālisti lasa vieslekcijas TSI. "Robologic GmbH" arī nodrošina grantus "Robotikas" programmas studentiem – talantīgākajiem un motivētākajiem tiek apmaksāti visi četri ar pusi studiju gadi.

"Kopš bērnības man patika nodarboties ar kaut ko, kas apvienotu elektroniku un mehāniku, piemēram, izjaukt un izpētīt diskdzini datorā. Gan jaunā Robotikas programma TSI, gan iespēja iegūt grantu man bija svarīga. Es izmēģināju savus spēkus, un man izdevās. Pirmais mācību gads noritēja ļoti interesanti, man īpaši patika daži priekšmeti, piemēram, metroloģija – mērījumu zinātne. Specializācija mums vēl nav sākusies, tā ir ieplānota trešajā kursā. Es vēl nezinu, ko izvēlēšos. Zinu tikai, ka pēc studijām vēlos veidot jaunus robotu modeļus. Jebkurā gadījumā attīstība tehniskajā jomā nozīmē robotu izmantošanu, bez tiem neiztikt, tāpēc personāls darbam ar tiem ir vajadzīgs. Es skaidri zinu, ka robotikas speciālista profesija būs pieprasīta un svarīga nākotnē," par studiju pieredzi stāsta viens no "Robologic GmbH" granta ieguvējiem un otrā kursa students Ivans Gercevs.

Mēs jau esam pieraduši pie autonomajiem robotiem, kurus izmanto sadzīvē: roboti-putekļusūcēji, zāles pļāvēji, logu mazgātāji. Autonomie automobiļi, pie kuru pilnveidošanas cītīgi strādā autoindustrija, arī ir roboti. Bet ierindas cilvēkam nav redzams cits milzīgs robotu pielietošanas lauks – rūpniecība. Agrāk ražošanas līniju robotizāciju spēja atļauties tikai uzņēmumi-giganti. Šodien robotikas kompleksi ir pieejamāki cenas ziņā, un tos ievieš pat salīdzinoši nelielas kompānijas, tajā skaitā arī Latvijā, stāsta TSI Inženierzinātņu fakultātes dekāns, asociētais profesors Mihails Savrasovs.

"Robotikas speciālistu katastrofāli trūkst gan mūsu valstī, gan visā pasaulē," uzsver profesors Savrasovs.
"Studiju programma, kuru ir izstrādājusi mūsu augstskola, dod studentam tieši tās zināšanas un iemaņas, kuras ir vajadzīgas industrijai, jo mēs esam to izveidojuši ciešā sadarbībā ar šīs jomas uzņēmumiem Latvijā un ārzemēs."

TSI jau gadiem ilgi gatavoja rūpniecības robotu speciālistus "Elektronikas" studiju programmā, taču kvalificēts robotikas speciālists bez elektronikas labi pārzina arī mehāniku, programmēšanu, mākslīgo intelektu, telekomunikācijas un citas specifiskas jomas.

Tāpēc 2019. / 2020. akadēmiskajā gadā pirmie studenti sāka apmācību pēc speciāli izveidotas profesionālā bakalaura programmas "Robotika". Īpaši šīs programmas vajadzībām TSI tika atklātas vairākas jaunas laboratorijas. Programmā ir divas specializācijas: "Rūpnieciskā robotika" un "Autonomie roboti".

Šajā mācību gadā starp pirmā kursa programmas studentiem "Robologic GmbH" grantus izcīnīja divi brāļi – Vasilijs un Manu Vilki (attēlā).

Foto: Publicitātes foto

"Mūsu aizraušanās ar robotiku sākās TSI "Robotikas klubā", kur mēs mācījāmies konstruēt un programmēt robotus no "LEGO Mindstorms" komplektiem. Tad mēs pirmoreiz iepazināmies ar programmēšanu un novērtējām iespēju neierobežot savu fantāziju darbā ar robotiem. Ar matemātiku mums viss bija kārtībā, tāpēc apgūt un pielietot robotikas pamatus nebija grūti," stāsta Vasilijs Vilks.

Konkurss grantu iegūšanai šogad ir noslēdzies, bet uzņemšana programmā "Robotika" un citās TSI studiju programmās turpinās līdz 30. septembrim.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!