Foto: Shutterstock
Kāds ir ceļš līdz zinātnieces karjerai, kāda ir zinātnieces darba ikdiena un vai arī šobrīd vēl pastāv stereotipi par sievietēm zinātnē? Par to un vēl citām tēmām 10. novembrī vairākas talantīgas Latvijas zinātnieces diskutēs Latvijas Universitātes (LU) rīkotajā pasākumā "Zinātnes kafejnīca", kuru varēsi vērot tiešsaistē.

Pirms 22 gadiem aizsākās "L'Oréal Baltic UNESCO" iniciatīva speciāli "Sievietes zinātnē", kuras mērķis ir atbalstīt sievietes-pētnieces Latvijā, Lietuvā un Igaunijā. Savukārt pasaules mērogā šīs programmas atbalstu saņēmušas jau vairāk nekā 3500 zinātnieces 118 pasaules valstīs. Trīs no laureātēm ieguvušas arī Nobela prēmiju.

Šīs talantīgās zinātnieces lauž sabiedrības stereotipus un virza uz priekšu zinātni. Viņas ir paraugs topošajiem zinātniekiem, kā arī skolēniem, mudinot izvēlēties karjeru zinātnē. LU "Zinātnes kafejnīcā" piedalīsies vairākas šīs programmas laureātes un ar saviem pieredzes stāstiem mēģinās iedrošināt arī citas sievietes nebaidīties un iesaistīties zinātnē.

Diskusijā, ko tiešsaistē varēsi vērot 10. novembrī pulksten 17 gan LU "YouTube" kontā, gan LU "Facebook" kontā, piedalīsies:

  • Iveta Pugajeva – zinātniece pārtikas drošības, dzīvnieku veselības un vides zinātniskajā institūtā "BIOR", Ķīmijas laboratorijā. Zinātnē darbojas jau 7 gadus, pirms tam strādājusi laboratorijā, 2020. gada "L'Oréal Baltic" laureāte;
  • Līga Grīnberga – zinātniece LU Cietvielu fizikas institūtā, zinātnē darbojas vairāk nekā 21 gadu, 2007. gada "L'Oréal Baltic" laureāte;
  • Kristīne Šalma-Ancāne – zinātniece Rīgas Tehniskajā universitātē, 2016. gada "L'Oréal Baltic" laureāte;
  • Anna Ramata-Stunda – zinātniece Latvijas Universitātē, pētniece, kosmētikas izejvielu ražojoša jaunuzņēmuma "Alternative Plants" līdzdibinātāja.

Pasākumu vadīs Ilze Dimanta, LU pētniece un zinātnisko projektu vadītāja "L'Oreal".

"Zinātnes kafejnīcas" mērķis ir raisīt brīvu diskusiju neformālā vidē par sabiedrību interesējošiem zinātnes jautājumiem. Tā ir iespēja tikties ar attiecīgās jomas ekspertiem un uzdot viņiem jebkuru interesējošu jautājumu un noskaidrot līdz šim neizprasto par kādu konkrētu zinātnes jomu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!