Foto: LETA
Pēc trīs gadu darba noslēdzies Vidzemes Augstskolas (VA) un Rīgas Stradiņa universitātes (RSU) politologu, vēsturnieku, sociologu, psihologu un komunikācijas ekspertu īstenotais projekts "Vērtības darbībā: atbildīgas, drošas un izglītotas pilsoniskās sabiedrības attīstība ar pētniecību un rīcības modeļu izstrādes palīdzību". Valsts pētījumu programmas finansētajā projektā izstrādāti rīcības modeļi pilsoniskās sabiedrības attīstībai. Lai iepazīstinātu ar paveikto, pētnieku komanda pirmdien, 29. novembrī, aicina uz konferenci "Kā neapmaldīties nākotnē?"Piederības un līdzdalības loma demokrātiskas sabiedrības stiprināšanā Latvijā".

Konferenci pulksten 13 atklās VA rektors asociētais profesors Gatis Krūmiņš un RSU zinātņu prorektore Agrita Kiopa. Tās gaitā paredzētas divas paneļdiskusijas. RSU lektors Mārtiņš Daugulis vadīs pirmo no tām (sākums pulksten 13.30), uz sarunu par pētniecības gaitu un atklājumiem aicinot RSU docentu Māri Andžānu, VA vadošo pētnieci Felicianu Rajevsku un trīs VA asociētās profesores: Vinetu Silkāni, Ievu Bērziņu un Agnesi Dāvidsoni.

Paneļdiskusiju "Lokāli, nacionāli, eiropeiski. Kā neapmaldīties nākotnes scenārijos un prioritātēs" pulksten 15.20 vadīs asociētais profesors Gatis Krūmiņš, un tajā diskutēs Saeimas deputāts, Administratīvi teritoriālās reformas komisijas priekšsēdētājs Juris Pūce (AP), Valsts prezidenta padomnieks tiesību politikas jautājumos Jānis Pleps, Valmieras novada domes priekšsēdētājs Jānis Baiks ("Valmierai un Vidzemei"), režisors un Dailes teātra mākslinieciskais direktors Viesturs Kairišs, kā arī Valkas novada Kārķu un Ērģemes pagastu pārvaldnieks Pēteris Pētersons.

Pasākuma laikā taps atklāta arī simboliska kolektīvā monogrāfija, kurai dots tāds pat nosaukums kā konferencei. Kā norāda tās sastādītājs un zinātniskais redaktors asociētais profesors Gatis Krūmiņš, "grāmata ir par mums – par Latvijas sabiedrību visā tās daudzveidības un pretrunīguma krāšņumā. Tā nav klasiska zinātniska monogrāfija, mēs esam centušies apvienot gan nopietnas zinātniskas atziņas, gan autoru un sabiedrības iekšēju polemiku, gan arī publicistikas elementus. Mēs sniedzam daudzus piemērus un nebaidāmies arī no emocijām. Pamatā tā ir pārdomu grāmata tiem, kuriem nav vienaldzīga mūsu valsts un tās nākotne. Grāmatā ir iekļautas arī rīcībpolitikas rekomendācijas un tur savu tēmu atradīs gan tie, kurus satrauc administratīvi teritoriālā reforma un tās radītās sekas, gan arī eiropeiskās identitātes meklētāji."

RSU pētnieku artava monogrāfijā veltīta Latvijai un Eiropas vērtībām pastāvīgi mainīgos laikos, atskatoties uz teju divām desmitgadēm, kuras Latvija aizvadījusi Eiropas Savienībā. Modelējot iespējamos nākotnes scenārijus, RSU pētnieki lēš, ka Latvija varētu iet sociāli liberālāku un iecietīgāku ceļu, jo sevišķi seksuālo minoritāšu un imigrācijas jautājumos. Paralēli šai tendencei tā sauktās vecās ES dalībvalstis varētu kļūt sociāli konservatīvākas, jo sevišķi imigrācijas un etnoreliģiskās dažādības jautājumos. Grāmatai paredzēta arī digitāla platforma. Kopumā no RSU puses pētījumā darbojās ne vien Māris Andžāns, bet arī citi RSU Starptautisko attiecību un diplomātijas maģistra studiju programmas docētāji, tostarp docents Kārlis Bukovskis, pētniece Elizabete Elīna Vizgunova-Vikmane, lektors Mārtiņš Daugulis, profesors Andris Sprūds.

Konferencei varēs sekot līdzi gan tiešsaistē Vidzemes Augstskolas "YouTube" kanālā, gan ierobežotā dalībnieku lokā arī klātienē Valmieras koncertzālē, Leona Paegles ielā 10. Dalībnieki, kuri plāno ierasties klātienē, lūgti pieteikties līdz 26. novembrim, aizpildot reģistrācijas anketu.

Plašāk par VA un RSU kopīgo projektu "Vērtības darbībā: atbildīgas, drošas un izglītotas pilsoniskās sabiedrības attīstība ar pētniecību un rīcības modeļu izstrādes palīdzību" lasāms, klikšķinot šeit. Projekts norit valsts pētījumu programmas Latvijas mantojums un nākotnes izaicinājumi valsts ilgtspējai ietvaros.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!