Krievijas vadoņa Vladimira Putina izteiktie mājieni par iespējamu kodolieroču lietošanu un aizvadītajā naktī notikusī Zaporižjas atomelektrostacijas (AES) apšaudīšana, kā rezultātā izcēlies ugunsgrēks, pamudinājusi cilvēkus Centrāleiropā izpirkt aptiekas tukšas – "ejošākā" prece ir produkti ar jodu. Kaut Latvijas atbildīgie dienesti ziņo, ka pie mums šobrīd radiācijas līmenis nav paaugstināts un bīstams, cilvēku bažas tas mazina tikai daļēji. Eksperti brīdina – ar joda un jodu saturošu produktu lietošanu jāpiesargās. Profilaktiski lielā daudzumā uzņemot, piemēram, kālija jodīdu, var kaitēt veselībai.

To, ka arī Latvijā tiek "izķerti" jodu saturoši produkti, "Delfi" apstiprina farmaceits Jānis Osītis. Uztura bagātinātāji ar jodu neesot pieejami jau nedēļu. Cilvēki interesējas arī par joda spirta šķīdumu, Lugola šķīdumu, kuri galvenokārt ir paredzēti kā antibakteriāli šķīdumi brūču kopšanai vai mutes dobuma iekaisumu gadījumā. Būtiski – šos preparātus nevajadzētu lietot ārpus norādītajām indikācijām. Tas nav racionāli un var kaitēt veselībai. Tāpat farmaceits aicina šos preparātus panikā neizpirkt un atstāt cilvēkem, kuriem tie tiešām ir nepieciešami.

Taču nu par jodu un radiāciju. Viens no pirmajiem, kas sāka pētīt joda absorbciju vairogdziedzerī, bija pazīstamais amerikāņu fiziķis Karls Komptons. Tobrīd prestižā Masačūsetsas Tehnoloģiju institūta prezidents, viņš ar kolēģiem atklāja, ka dzīvā organismā jodu selektīvi un ļoti labi absorbē tieši vairogdziedzeris. Vispirms tas secināts eksperimentos ar trušiem, bet dažus gadus vēlāk arī ar cilvēkiem, pierādot – vesela cilvēka vairogdziedzeris lielā daudzumā akumulē radioaktīvus joda izotopus.

Tieši par to arī domā cilvēki, kas lūko steigā izpirkt jodu saturošus preparātus vai uztura bagātinātājus. Viens no blakusproduktiem kodolsprādzieniem un kodolkatastrofām ir arī radioaktīvais jods-131, ko lieliski absorbē vairogdziedzeris. Neejot dziļi niansēs, pamatideja ir tāda – kodolkatastrofas gadījumā piesātināt vairogdziedzeri ar jodu, kas nav radioaktīvs, lai vairogdziedzeris radioaktīvo izotopu neabsorbētu. Joda-131 bēta sabrukšana izraisa dzīvo šūnu mutācijas un bojāeju, un gana liels daudzums vairogdziedzerī absorbēta joda-131 var novest pie vairogdziedzera vēža.
Uzreiz jāsaka, ka te runa ir par kālija jodīda preparātiem, nevis joda spirta šķīdumu vai uztura bagātinātājiem, kuru sastāvā ir nedaudz joda. No tiem jēgas būs maz.
To apstiprina arī farmaceits Osītis: "Kodolkatastrofas gadījumā neredzu pielietojumu preparātiem, kuri ir pieejami kā uztura bagātinātāji vai bezrecepšu medikamenti un kuriem lietošanas indikācija nav "kodolkatastrofa". Latvijas zāļu reģistrā ir atrodams "Potassium iodide G.L. Pharma 65 mg tabletes", kuras lieto pēc kodolavārijām ar radioaktīvā joda izotopu atbrīvošanos, lai novērstu radioaktīvā joda uzsūkšanos vairogdziedzerī pēc šīs vielas norīšanas vai ieelpošanas. Šis medikaments ir bezrecepšu, taču tagad lieltirgotavās nav pieejams. Tuvākās piegādes pēc zāļu reģistra datiem paredzētas 16. martā. Pieņemu, ka valsts rezerves tiks papildinātas, un pie tā attiecīgās institūcijas jau strādā, redzot cilvēku pieprasījumu."

Joda-131 pussabrukšanas periods ir visai īss (astoņas dienas), tāpēc pat visai lielas katastrofas gadījumā radioaktīvā joda piesārņojums pēc vairākiem mēnešiem faktiski būtu izzudis.

Foto: Reuters/Scanpix/LETA

Tāpat būtiski ņemt vērā, ka radioaktīvais jods-131 nebūt nav vienīgais piesārņojuma veids, kas rodas kodolkatastrofu gadījumā. Parasti tas ir īsts starojuma un radioaktīvo izotopu kokteilis. Arī Valsts vides dienesta (VVD) informatīvajā materiālā par joda profilaksi uzsvērts – tā nepasargā no citiem radionuklīdiem vai vielām. Pret radioaktīvo cēziju-137 vai stronciju-90, kas nonāca vidē arī pēc Černobiļas AES katastrofas, joda profilakse neko nedos – tā var samazināt tikai un vienīgi vairogdziedzerī uzkrātā radioaktīvā joda daudzumu.

Tādējādi jāuzsver, ka kālija jodīds nav zāles pret radiāciju. Tās nevajadzētu lietot bez pamatojuma.
Kālija jodīds jālieto tikai situācijās, kad vidē nokļuvis radioaktīvais jods. Ja būs konstatēti riski, kas attaisnos joda profilaksi, tad par to, visticamāk, plaši paziņos valsts iestādes. Tādā gadījumā VVD iesaka joda profilaksi uzsākt laika periodā no 10 stundām pirms līdz divām stundām pēc radioaktīvā joda koncentrācijas palielināšanās gaisā. Jodu profilaksi ieteicams izmantot arī tad, ja nokavēts šis sākuma periods kopš kodolavārijas brīža, jo pat vēlāka tablešu uzņemšana samazina radioaktīvā joda uzkrāšanos vairogdziedzerī.

Piektdienas rītā arī Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrija sabiedrību informēja, ka Zaporižjas AES apšaudē paši energobloki nav cietuši, attiecīgi vidē nav nonākuši radioaktīvie materiāli. Ugunsgrēks notika mācību ēkā un agrā piektdienas rītā tika likvidēts.

Radiācijas līmenis Latvijā tiek nepārtraukti uzraudzīts 20 stacionārās spektrometriskās monitoringa stacijās. Jaunākos datus par gamma starojuma līmeni Latvijā var aplūkot, klikšķinot šeit. Redzams, ka šobrīd visās monitoringa stacijās līmenis ir līdzīgs pēdējo 10 dienu vidējam rādītājam. Par aktuālo saistībā ar radiācijas drošību Latvijā var uzzināt arī VVD vietnē un sociālajos tīklos "Twitter" un "Facebook". Vērts iepazīties arī ar VVD sagatavoto bukletu par pareizu rīcību kodolavāriju un citu ar radioaktīvo piesārņojumu saistītu krīžu gadījumā – buklets pieejams, klikšķinot šeit.

Uzziņa par joda profilaksi kodolkatastrofas gadījumā

Latvijā ir reģistrēts bezrecepšu medikaments "Potassium iodide G.L. Pharma 65 mg tabletes", kur viena tablete satur 65mg kālija jodīda, kas atbilsti 50mg joda. Tabletes lieto tikai pēc oficiāli izziņotām rekomendācijām ārkārtas apstākļos. Tabletes lieto, cik drīz vien iespējams, un ieteicams divu stundu laikā pēc paredzamā starojuma iedarbības sākuma. Vienreizēja deva ir pietiekama.

Uztura bagātinātājos ir aptuveni 30 mg brūnaļģu (Fucus vesiculosus), kuras satur 0,15 mg joda, kas ir 100% no uzturvielu atsauces vērtības. Tātad, ja kodolkatastrofas gadījumā pieaugušajam jāuzņem 100 mg joda, pārrēķinot, būtu jāizdzer ap 660 uztura bagātinātāju tablešu, kas ir neadekvāti daudz.

Farmaceits norāda, ka racionālākā alternatīva būtu aptiekā ekstemporāli pagatavojami kālija jodīda pulveri vai šķīdumi. Šādu preparātu pagatavošanai nepieciešama ārsta recepte. Pagatavošana nav sarežģīta, taču šo preparātu derīguma termiņš ir mēnesis.

Devas bezrecepšu medikamentam, kas indicēts kodolkatastrofu gadījumā:

  • pieaugušiem un pusaudžiem, vecākiem par 12 gadiem: 100 mg joda (2 tabletes);
  • bērniem no 3 līdz 12 gadiem: 50 joda (1 tablete);
  • bērniem no 1 mēneša līdz 3 gadiem: 25 joda (½ tablete);
  • jaundzimušajiem un zīdaiņiem, jaunākiem par mēnesi:12.5 joda (¼ tablete);
  • grūtniecēm un sievietēm periodā, kad baro bērnu ar krūti (visu vecumu): 100 joda (2 tabletes).

Blakusparādības: alerģiskas reakcijas, biežākās no tām: dedzinoša āda un gļotādas, nespēks, zems pulss, galvassāpes, bronhu spazmas, kuņģa zarnu trakta traucējumi.

Intoksikācijas gadījumā var parādīties vemšana, GS, pazemināts asinsspiediens, metāliska garša mutē kā arī vairogdziedzera disfunkcija neadekvāti lietojot uztura bagātinātājus.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!