Foto: Shutterstock
Ik gadu jūlija beigās un augusta pirmajā pusē mūsu planēta traucas cauri putekļiem un meteoroīdiem, ko aiz sevis Zemes ceļā ap Sauli atstājusi Svifta-Tatla komēta. Mums tas nozīmē perseīdas – iespējams, gada krāšņāko meteoru plūsmu jeb tā dēvēto "zvaigžņu lietu". Šajā nedēļas nogalē, naktī no 12. uz 13. augustu, gaidāms perseīdu maksimums. Ko varam sagaidīt?

Ja labi paveicas, var izdoties stundas laikā saskatīt pat vairākus desmitus "krītošo zvaigžņu" jeb meteoru. Atceries atšķirību starp trim līdzīgajiem terminiem – meteors ir īslaicīga gaismas parādība, kad meteoroīds ar lielu ātrumu ielido un sadeg Zemes atmosfērā. Ja kaut kas no šī kosmiskā ciemiņa paliek pāri un tiek līdz Zemei, tos saucam par meteorītiem. Tātad perseīdas saucam par meteoriem.

Savu nosaukumu perseīdas ieguvušas, jo šīs meteoru plūsmas radiants (debess sfēras punkts, no kura šķietami nāk visi vienas meteoru plūsmas meteori) atrodas Perseja zvaigznājā. Perseīdu plūsmu cilvēki vērojuši jau vairākus gadu tūkstošus. Parasti vislielākais traucēklis krāšņās meteoru plūsmas novērošanai ir apmākušās debesis. Tomēr šobrīd izskatās, ka laikapstākļi novērojumiem būs labvēlīgi.

Plūsmas maksimumā – naktī no sestdienas uz svētdienu, no 12. uz 13. augustu – pagaidām tiek solītas skaidras debesis gandrīz visā Latvijā. Izņēmums ir vien paši valsts austrumi. Protams, prognozes vēl var mainīties, taču šobrīd izskatās cerīgi. Arī Mēness šobrīd dilst un pārāk neizgaismos naksnīgās debesis, ļaujot labāk saskatīt meteorus. Protams, jo tumšāka vieta un jo tālāk no pilsētu gaismām, jo krāšņāka būs šī pieredze.

Kurp debesīs vērties? Sākot no kādiem pulksten 22 vakarā, atrodi ziemeļus un, ja iztēlojamies lielu pulksteņa ciparnīcu, kur ziemeļi ir uz 12, tad skaties uz pulksten vieniem. Radiants būs aptuveni 30 grādu augstumā virs horizonta. Ar laiku tas pārvietosies vairāk uz austrumiem un celsies augstāk virs horizonta. Ap pulksten 2 naktī tas būs uz pulksten diviem un jau 50 grādus virs horizonta.

Perseīdas var redzēt bez jebkāda papildu aprīkojuma. Apbruņojies vien ar pacietību, siltu apģērbu, varbūt tēju vai kādu citu siltu dzērienu termosā, un labu noskaņojumu. Pat ja kļūst garlaicīgi, ieteicams tomēr atturēties no ielūkošanās viedtālrunī. Ekrāna spilgtā gaisma apžilbinās, un acīm atkal vajadzēs laiku, lai pielāgotos tumsai. Lai interesantāk, vari ar līdzbraucējiem sacensties, kurš pamanīs un saskaitīs vairāk meteoru.

Patīkamu vērošanu!

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!