Foto: Malith D Karunarathne/Unsplash

Ja divi astronomi skatās uz vienu un to pašu zvaigžņu kopu ar vieniem un tiem pašiem instrumentiem, ir liela varbūtība, ka viņi redzēs vienu un to pašu. Dati ir tādi, kādi tie ir. Ja uz vienu un to pašu zvaigžņu kopu skatās divi astrologi, ir diezgan liela varbūtība, ka tie katrs "redzēs" kaut ko pavisam citu. Kas vienam īpaši labvēlīgs zvaigžņu stāvoklis, tas otram – neizbēgams posta vēstnesis. Tā Šrilankā ragos sagājuši astrologi no ietekmīgas un valsts atbalstītas astronomu grupas, nespējot vienoties par labvēlīgākajiem datumiem jaungada svinībām, vēsta "The Guardian".

Mums tas varētu šķist komiski un triviāli, taču Šrilankā astroloģijai ir ļoti liela ietekme un loma ne tikai cilvēku ikdienas dzīvē, bet reizēm pat politisku un valstisku lēmumu pieņemšanā. Ja pie mums par politiķiem, kas pirms lēmumiem dodas konsultēties ar zīlniekiem vai astrologiem, pasmiesies vai pat tos nosodīs par pseidozinātnes izmantošanu darbā, kas ietekmē visu sabiedrību, tad Šrilankā tas nav nekas ārkārtējs. 2015. gadā toreizējais prezidents Mahinda Radžapaksa sasauca ārkārtas vēlēšanas, balstoties uz sava privātā astrologa ieteikumiem. Viņš vēlēšanās zaudēja, bet astrologs pēcāk taisnojies, ka pat Nostradams dažreiz esot kļūdījies. "Dažreiz" būtu maigi teikts. Šajā rakstā vari izlasīt, kāpēc.

Izslavētais gaišreģis Nostradams nepareģoja pilnīgi neko

Ar viņu savā cunftē atpazīstamībā varētu konkurēt vienīgi Vanga. Bieži minēts kā vēsturē ievērojamākais gaišreģis, Nostradams galu galā tā arī neko nav pravietojis. No daudziem simtiem piegājienu rezultātus nenes neviens, kas nav pārāk labs rādītājs pat loterijai un citām azartspēlēm. Kur nu vēl cilvēkam, kuru 500 gadus pēc viņa nāves popularizē kā ģeniālu gaišreģi. Kāpēc cilvēki vēl aizvien tic, ka Nostradama nekonkrētie, bieži vien arī ļoti aptuveni tulkotie un greizi interpretētie pareģojumi piepildās? To skaidro vēsturnieks Šons Mungers.

Lasīt vairāk

Lūk, atkal jau Šrilankā valsts mēroga kaislības tāpēc, ka daži astrologi nespēj vienoties, ko tad īsti zvaigznes šoreiz sola. Šrilankas Kultūras ministrijas algotā 42 astrologu grupa parasti ir vienisprātis par labvēlīgākajiem datumiem tamilu jaunā gada (Puthandu) svinībām. Tamili veido aptuveni 20% no Šrilankas iedzīvotāju kopskaita un pārsvarā ir hinduisti. Tradicionālajā tamilu kalendārā jaunais gads sākas aprīlī. Visbiežāk ap 14. aprīli. Taču par precīzu dienu šoreiz Šrilankas astrologiem nav pilnīgas vienprātības.

Vairākums uzskata, ka jaunais gads jāsagaida 13. aprīlī. Tomēr viens no valsts galveno "reģu" grupas – Rošans Čanaka –, apgalvo, ka jaunā gada sagaidīšana šajā datumā būšot katastrofāla. Ja Šrilanka sekošot šim ieteikumam, valsts "degšot zilās liesmās", draudēja Čanaka. Viņš gan nepaskaidroja, kā un kāpēc.

Un tam, protams, objektīvi arī nav nekādas nozīmes, jo astroloģija ir pseidozinātne. Debess ķermeņu izkārtojuma un stāvokļu ietekme uz notikumiem mūsu dzīvēs eksistē tikai cilvēku prātos. Tomēr valstīs, kur šī ticība astroloģijai un tās saknes kultūrā ir dziļas, sekas var būt arī reālas. Uztvere un cieša ticība var izmainīt cilvēku uzvedību. Tā, piemēram, ar astroloģiju pamatos cieši saistītā numeroloģija atsevišķos gadījumos pat novedusi pie tā, ka grūtnieces mākslīgi cenšas ietekmēt dzemdības, lai tikai bērns nāktu pasaulē datumā, kas skaitās labvēlīgs. Šāda bīstama prakse izklāstīta 2023. gadā publicētā gadījuma analīzē par topošajām mātēm Dānijā. Savukārt par to, kāpēc astroloģija kopumā ir kļūdaina un novecojusi uzskatu sistēma, vari klausīties podkāsta "Zinātne vai muļķības" epizodē, kurā skaidrojam, kāpēc multfilma "Simpsoni" prognozē precīzāk par astrologiem.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!