Glāzgovas universitātes Ķīmijas skolas zinātnieku komanda izstrādājusi sistēmu, kas spēj digitalizēt instrukcijas dažādu molekulu sintēzei. Paši pētnieki sava atklājuma nozīmību salīdzina ar mūzikas straumēšanas servisu "Spotify", tikai ķīmijas jomā.

Ideja vienkārša – jau šobrīd ir robotizēti "ķīmiķi", kas sintezē vielas, taču problēma tāda, ka lielai daļai no tiem ir katram sava operētājsistēma. Nepieciešams pamatīgs programmēšanas darbs, specifisks katram atsevišķam modelim, lai šie roboti spētu perfekti un secīgi veikt nepieciešamās darbības vielu sintēzei. Proti, nav vienota standarta, vienotas programmēšanas valodas robotiem–ķīmiķiem. Programmatūra, kas izstrādāta vienam modelim, nederēs citam. Tieši šo problēmu apņēmušies risināt Glāzgovas universitātes pētnieki, radot universālu pieeju ķīmijas digitalizācijai.

Šīs pieejas pamatā ir teksta atpazīšanas programmatūra "SynthReader". Pētnieki lika lietā programmatūru, kura tad "izlasīja" lērumu zinātnisko publikāciju un atpazina tās daļas, kurās izklāstītas procedūras neroganisko un organisko vielu sintēzei. "SynthReader" automātiski sadalīja šīs procedūras secīgās, vienkāršās instrukcijās un uzglabāja tās formātā, ko zinātnieku komanda nodēvēja par "Chemical Description Language" vai "XDL" – jauno atvērtā koda programmēšanas valodu.

Šos "XDL" failus principā ar nelielu pielāgošanu – uzstādot papildinājumu "ChemIDE" – spēs atpazīt un nolasīt jebkurš robotizētais "ķīmiķis" un, vadoties pēc instrukcijām, sintezēt nepieciešamo vielu molekulas.

Ķīmijas profesors Glāzgovas universitātē Lī Kronins skaidro: "Tas, ko esam paveikuši, izstrādājot šo "ķīmijas Spotify", ir kas līdzīgs mūzikas digitalizēšanai no kompaktdiska MP3 formātā. Mēs paņemam informāciju, kas tiek uzglabāta fiziskā formātā, šajā gadījumā tā ir zinātniska publikācija, un "izvelkam" ārā visus datus, kas mums nepieciešami digitāla faila izveidošanai, kuru pēc tam var "atskaņot" uz jebkuras sistēmas – šajā gadījumā robotiem "ķīmiķiem"."

Profesors pauda cerību, ka šī sistēma, ko komanda nodēvējusi par "Chemify" (atsauce uz "Spotify") tuvā nākotnē palīdzēs radīt milzīgu datubāzi un informācijas apmaiņu, kas galu galā pamatīgi uzlabos robotizēto "kīmiķu" kapacitāti.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!