Seši metamie kauliņi ar dažādām skaitļu kombinācijām, bet uz visiem punktu summas vienādas. Kurš kauliņš spēcīgākais? Arī skolēnu brīvlaikā nekaitēs nedaudz palauzīt prātu, tāpēc astronoms un fizikas fans Aivis Meijers sagatavojis jautājumu par viltīgajiem metamajiem kauliņiem. Lai uzdevumu atrisinātu, nav jābūt augstākās matemātikas ģēnijam – pietiks ar attapību un pamatskolas līmeņa matemātikas zināšanām. Uzdevuma izklāstu lasi zemāk vai skaties video, bet video ar atbildi publicēsim piektdien, 23. oktobrī!

Tātad – spēlē iesaistās divi spēlētāji, katrs ar vienu metamo kauliņu. Tie ir standarta sešu skaldņu kauliņi, taču katrs atšķiras no citiem ar skaitļiem, kas uzrakstīti uz skaldnēm. Uz viena kauliņa ir tikai septiņnieki, uz otra ir pieci astoņnieki un viens divnieks, uz trešā ir četri deviņnieki un divi trijnieki, uz ceturtā ir trīs desmitnieki un trīs četrinieki, uz piektā ir divi vienpadsmitnieki un četri piecinieki, bet uz sestā ir viens divpadsmitnieks un pieci sešinieki.

Summa uz visiem kauliņiem ir vienāda. Piemēram, gan 6 x 7 ir 42, gan (3 x 10) + (3 x 4) ir 42.

Spēlē divi cilvēki, katrs secīgi paņem pa vienam kauliņam, ar kuru tad "dosies cīņā" pret konkurentu. Abi spēlētāji vienojas par raundu skaitu, proti, cik reizes tiek mests kauliņš. Ieteicams, lai tas būtu nepāra skaitlis, piemēram, "acīte" jeb 21. Tad kauliņi tiek mesti norunātās reizes, katrā no raundiem piefiksējot uzvarētāju – to, kam uzkritis lielāks skaitlis. Raunda uzvarētājs gūst vienu punktu, un uzvar tas, kam summā pēc visu raundu izspēles vairāk punktu.

Uzvarēt grib katrs, tāpēc te arī uzdevums – kurš kauliņš spēcīgākais? Kuru kauliņu izvēlēties, lai būtu lielākas izredzes uzvarēt? Izdevīgāk kauliņu izvēlēties pirmajam vai otrajam?

Atbildes video gaidi piektdien pulksten 18, taču nu laiks palauzīt galvu pašiem. Lai veicas!

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!