Daudz interesanta par to, kā strādā mūsu redze un vizuālā uztvere, zinātniekiem var pateikt dažādas optiskās ilūzijas. Lūk, viena no tām ir visai pārsteidzošā krāsu ilūzija, ar kuru 2019. gadā vietnē "Twitter" dalījās Teksasas Universitātes inženierzinātņu profesors doktors Deivids Noviks. Droši vien arī tev attēlā redzamās sfēras izskatās atšķirīgās krāsās – sārtas, violetas, iezaļganas. Patiesībā tās visas ir vienā krāsā – ne pārāk izteiksmīgi bēšas. Kā šī ilūzija apmuļķo mūsu uztveri – par to vairāk rakstā.

Kā redzams attēlā, fonu aizpilda sarkanas, zaļas un zilas (RGB) krāsu joslas. Dažas no 12 attēlā redzamajām sfērām "aizslēpušās" aiz zilajām līnijām, dažas sarkanajām vai zaļajām. Tas arī noteiks, kādā krāsā mums izskatīsies pati sfēra. Aiz sarkanajām joslām aizslēpusies bēšā sfēra būs iesarkana, aiz zaļajām – zaļgana, aiz zilajām, zilgana/violeta.

Turklāt šis efekts krasi pastiprinās, ja attēlu attālinām (skatīt piemēru apakšā, kur attēls samazināts), bet kļūst mazāk izteikts, ja to pietuvinām.

Būtībā šī sagrozītā uztvere rodas mūsu redzes īpatnību dēļ – formas un to robežas uztveram daudz labāk nekā izšķiram krāsas. Proti, formas, kontūras uztveram daudz detalizētāk nekā krāsas un to pārejas, vietne "Live Science" citē attēla autoru profesoru Noviku.

Foto: David Novick, University of Texas at El Paso

Tādējādi šī sfēru "aizslēpšanās" aiz dažādu krāsu līnijām nemaina to, kā uztveram pašu formu – visas sfēras mums aizvien izskatās pēc sfērām un arī vienāda izmēra, kādas tās arī ir, taču krāsas mūsu uztverē "iet pāri" krāsu līniju robežām un it kā iekrāso arī pašu bēšo sfēru.

Izvelkot sfēras attēla priekšplānā, tās visas atkal izskatās vienā un īstajā krāsā.

Foto: David Novick, University of Texas at El Paso

Šo ilūziju dēvē par Munkera-Vaita optisko ilūziju, profesors Noviks norādīja vietnei "Live Science". Psihologs Maikls Vaits pagājušā gadsimta 60. gados šādu efektu nodemonstrēja ar pelēktoņu attēlu, kur divas vienādi pelēkas krāsas joslas izskatās attiecīgi tumšāka vai gaišāka atkarībā no tā, vai šo joslu šķērso baltas vai melnas līnijas. 70. gados līdzīgu efektu nodemonstrēja Hanss Munkers jau ar krāsainu attēlu.

Versijas par to, kas tad īsti izraisa šīs mūsu uztveres īpatnības (varbūt nepilnības?), ir vairākas, turklāt būtiski atšķiras jau pašos pamatos. Daļa uzskata, ka šīs ilūzijas "saknes" meklējamas jau mūsu redzes orgānos – acīs. Vēl daļa uzskata, ka sagrozītais priekšstats par objekta patieso krāsu rodas "datu apstrādes" posmā mūsu smadzenēs.

Lai kur arī būtu meklējami cēloņi, šī optiskā ilūzija ir vienkārši interesants materiāls, lai ar to "parotaļātos", norāda Noviks. Profesors skaidro, ka efektu var pastiprināt vai pavājināt, attēlu apstrādes programmās, piemēram, pamainot attēla izgaismojumu, krāsu piesātinājumu vai citus parametrus. Tāpat, piemēram, efekts ir izteiktāks tieši ar sfēriskiem objektiem nevis plakaniem diskiem.

Droši vari pamēģināt pats, jo profesors Noviks ar sevis veidotajiem attēliem brīvi dalās failu apmaiņas vietnē "Dropbox". Konkrētās ilūzijas attēlu vari lejupielādēt, klikšķinot šeit.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!