21. gadsimtā ne viens vien tehnoloģisks jaunievedums mums pieejams, pateicoties bērnu, pusaudžu un jauniešu fantāzijai un radošumam. Iespējams, kāds šo rakstu vispirms pamanīs "Facebook", kura pirmos aizmetņus radīja tobrīd 19 gadus vecais Marks Zakerbergs. Protams, arī senākā vēsturē netrūkst daudz izgudrojumu, turklāt daži no tiem ir visnotaļ būtiski un izsapņoti vēl pilngadību nesasniegušu jauniešu prātos. Zinību dienā piedāvājam ieskatu piecos šādos stāstos.

Paskāla kalkulators

Ar vārdu "Paskāls" man vispirms saistās datorzinību nodarbības vidusskolā – "Pascal" bija pirmā programmēšanas valoda, ar kuru man (un droši vien vēl gana daudziem) bijusi darīšana. Arī cilvēks, kuram par godu tā nodēvēta, daudzās jomās matemātikā un dabas zinātnēs bijis pirmais. Blēzs Paskāls nudien bija tas, ko varētu dēvēt par īstu brīnumbērnu.

Jau pusaudža gados, būdams daudz spēcīgāks matemātiķis nekā vairums laikabiedru, viņš skaidrojis vairākus būtiskus fizikālās pasaules aspektus, tostarp pierādījis vairākas ar atmosfēras spiedienu saistītas likumsakarības. Piemēram, tieši Paskāla eksperimenti palīdzēja pierādīt, ka atmosfēras spiediens sarūk, virzoties augstāk virs jūras līmeņa, kā arī pierādīja atmosfēras spiediena izmaiņu likumsakarības ar laikapstākļu izmaiņām. Viņa vārdā nosaukta gan spiediena mērvienība, gan fizikas likums. Paskāla likums nosaka, ka spiediens, kuru uz šķidruma vai gāzes virsmu rada ārējie spēki, šķidrumā vai gāzē izplatās visos virzienos vienādi un ir atkarīgs tikai no šķidruma staba augstuma un šķidruma blīvuma. Vēlāk Paskāls lika pirmos pamatus arī idejām, kas palīdzēja izstrādāt varbūtību teoriju, tomēr viņš bija knapi pilngadīgs laikā, kad radīja pirmo mehānisko kalkulatoru, kas tika ražots sērijveidā un arī pielietots praktisku uzdevumu risināšanā.

Lai turpinātu lasīt, iegādājies abonementu.

Lūdzu, uzgaidi!

Pielāgojam Tev piemērotāko abonēšanas piedāvājumu...

Loading...

Abonēšanas piedāvājums nav redzams? Lūdzu, izslēdz reklāmu bloķētāju vai pārlādē lapu.
Jautājumu gadījumā raksti konts@delfi.lv

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!