Rokas saliekšana un iztaisnošana ar hanteli, šķiet, ir tas pirmais un stereotipiskais vingrinājums, kas nāk prātā saistībā ar spēka vingrinājumiem trenažieru zālē. Taču nupat Austrālijā veikts pētījums liecina, ka daļa no svaru zāles entuziastiem, iespējams, savu laiku iznieko, populārus spēka vingrinājumus izpildot neefektīvi.

Pētījumā, ko veica sporta zinātnieks Kens Nosaka no Edītes Kovanas vārdā nosauktās universitātes Austrālijā, iesaistīti 53 dalībnieki, kas sadalīti četrās grupās. 11 cilvēki bija kontroles grupa, kas pētījuma laikā neizpildīja nekādus spēka vingrinājumus. Pārējās grupās katrā bija pa 14 subjektiem, un tie veica spēka vingrinājumus ar hantelēm, taču katra grupa atšķirīgā veidā.

Ņemsim par piemēru to pašu klasisko vingrinājumu bicepsiem – rokas saliekšanu elkonī, rokā turot svaru (stieni, hanteli, svaru bumbu). Vispārīgi muskuļu darbu var iedalīt trīs veidos – koncentriskais darbs (roku saliecam elkonī, bicepsa šķiedras saīsinās), ekscentriskais darbs (iztaisnojam roku, bicepsa šķiedras izstiepjas) un izometriskā slodze (muskulis sasprindzinās, garumu nemainot – piemēram, hanteles turēšana rokā, kas saliekta 90 grādu leņķī).

Viena grupa veica tikai koncentrisko kustību – roku salieca, bet iztaisnošana veikta bez slodzes, otra grupa veica tikai ekscentrisko kustību jeb saliektu roku ar svaru tajā lēnām iztaisnoja, bet trešā grupa veica gan koncentrisko, gan ekscentrisko kustību, ko visbiežāk redzam praktizējam sporta zālēs. Pētījuma laikā visi dalībnieki zinātnieku noteiktos vingrinājumus veica divreiz nedēļā piecas nedēļas. Katrā treniņā šie vingrinājumi bija jāizpilda trīs piegājienos pa desmit atkārtojumiem katrā.

Kādi rezultāti? "Roku saliekšanas vingrinājumā daudzi cilvēki uzskata, ka vislielākais ieguvums ir tieši no saliekšanas kustības – svara pacelšanas. Taču mēs atklājām, ka koncentriskajai kustībai ir visai mazs pienesums kopējā vingrinājuma efektivitātē," vietne "Science Alert" komentē pētījuma vadošo autoru Nosaku. Treniņi visām grupām uzlaboja koncentrisko muskuļu spēku (spēju hanteli pacelt, saliecot roku), bet tikai ekscentriskās slodzes un koncentriskās-ekscentriskās slodzes grupas uzlaboja izometrisko jeb statisko un ekscentrisko muskuļu spēku. Šīm abām grupām spēka pieaugums bija līdzvērtīgs, bet atšķirība – ekscentriskās slodzes grupa rezultātu sasniedza ar divreiz mazāku kustību skaitu. Proti, svars augšup tika pacelts ar abām rokām, bet lejā laists ar vienu roku – to, kura konkrētajā brīdī tiek trenēta.

Šī pieeja attiecas arī uz citiem vingrinājumiem, norāda pētnieki. Piemēram, tricepsu stiprināšanai paredzētais vingrinājums ar rokas iztaisnošanu virs galvas, tajā turot hanteli. Šajā gadījumā gan ekscentriskā slodze būs tad, ja roku saliec, nevis iztaisno.

Svarīgi gan piebilst, ka šajā pētījumā iesaistītie cilvēki bija ar mazu pieredzi spēka treniņos un nebija regulāri sporta zāles apmeklētāji. Nav izslēgts, ka pieredzējušākiem svaru cilātājiem šī efektivitātes attiecība starp koncentrisko un ekscentrisko slodzi var būt atšķirīga.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!