Pagaidām vienīgais, ko var droši teikt par 3,3 kilometru dziļumā atrasto zeltainās krāsas bumbuli, ir – tā izcelsme ir bioloģiska. Kas arī, protams, bija sagaidāms. Diez vai plastmasas maisiņš būtu ieguvis tik krāšņu mirdzumu, sazin cik ilgi dusējis tādās dzīlēs, kuras gaisma nesasniedz. Pētniekiem uz izpētes kuģa "Okeanos Explorer" aizvien nav ne jausmas, kas tieši ir atrastais veidojums. Ekspedīcija noslēgsies 16. septembrī, un tad arī būs laiks pamatīgākām analīzēm, kuras nevar veikt ar uz kuģa pieejamo laboratorijas aprīkojumu.

"Okeanos Explorer" ir ASV Nacionālās okeānu un atmosfēras pārvaldes (NOAA) pētniecības kuģis, kas no 23. augusta vago Aļaskas līča ūdeņus, kartējot un pētot iepriekš neizzinātus dziļūdens apgabalus Aļaskas piekrastē. Apkalpes rīcībā ir moderns sonārs, kā arī divi no attāluma vadāmi zemūdens aparāti "Deep Discoverer" un "Seirios".

Viens no tiem arī bija tas, kura starmešu gaismā 30. augustā nonāca dīvainais veidojums – akmenim piestiprinājies zeltainas krāsas bumbulis ar caurumu vienā vietā. Zemūdens aparāts ar savu manipulatoru to pabakstīja, aplūkoja un tad ar speciālu ietaisi to no akmens nosūca, lai nogādātu uz "Okeanos Explorer" klāja.

Daļu ekspedīcijas interesenti var vērot tiešraidē, un pētnieki komentēja arī šo atradumu. Pagaidām nevienam nav skaidrs, kas tas īsti ir – sūklis? Kāda jūras iemītnieka ola? Korallis? Daži ļāva vaļu fantāzijai un pajokoja, ka šādi – ar jocīgu atradumu grūti pieejamās vietās – parasti sākoties šausmu filmas.

Zeltainais bumbulis uz kuģa klāja vairs tā nevizuļo un drīzāk izskatās dzeltenbrūns. Zelta spīdumu zem ūdens tam, visticamāk, piešķīra zemūdenes starmeši.

Foto: Publicitātes attēli

"Vai dziļūdens valstība nav apburoši savāda?" taujā viens no ekspedīcijas koordinatoriem, NOAA pārstāvis Sems Kandio. "Kaut mēs šo "zelta bumbuli" savācām un nogādājām uz kuģa klāja, aizvien to nevaram identificēt. Izņemot vienīgi to, ka tā izcelsme ir bioloģiska. Visticamāk, neuzzināsim neko sīkāk iekams nebūsim paraugu nogādājuši laboratorijā, kur būs iespējama analīze ar daudz sarežģītākiem instrumentiem, kā arī pieejama daudzu speciālistu ekspertīze. Tas (nespēja identificēt atradumu) liek justies pazemīgam un atgādina, cik maz zinām par mūsu pašu planētu un cik daudz vēl jāmācās par mūsu okeānu," paziņojumā NOAA vietnē atklājumu komentēja Kandio.

Nav izslēgts, ka šī ir jauna, mums vēl nezināma suga. Taču atradums var būt saistīts arī ar kādu jau akadēmiskajā literatūrā raksturotu dzīvnieku un būt mums nezināma šī dzīvnieka attīstības stadija. Jaunu sugu atklāšana vienmēr ir aizraujošs notikums. Kandio piebilst, ka reizēm tas ir interesanti ne tikai zinātniekiem, bet var izrādīties arī lietderīgi plašam cilvēku lokam, piemēram, paverot ceļu uz jaunu medikamentu izstrādi, jaunām metodēm enerģijas ieguvei vai pavisam vienkārši – kā jauns pārtikas avots.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!