Ceļš uz perfekciju nekad nebeigsies, un īsti kafijas baudītāji to zina. Un tieši tāpēc to ir tik interesanti mērot – uzzināt arvien jaunus knifus un padomus, kā šo dzērienu padarīt vēl baudāmāku, piešķirt jaunas garšai jaunas nianses vai noslīpēt pagatavošanas metodi tā, lai rezultāti ir nemainīgi labi katru reizi. Lūk, Oregonas Universitātes pētnieki iesaka vienkāršu paņēmienu, kā tasi espreso padarīt kvalitatīvāku. Nevajag nekādus speciālus rīkus vai piedevas – pietiks ar ūdeni.

Šis padoms vislabāk noderēs tiem, kas kafiju pagatavo, paši mājās samaļot pupiņas un gatavojot kafiju espreso automātā. Nesen jau vēstījām, ka kafijas garšu uzlabot var ar šķipsnu sāls. Šoreiz nekā tāda – tikai tīras kafijas pupiņas un ūdens.

Viss noslēpums saistīts ar malšanu. Vienmērīgs malums ir ļoti svarīgs, taču reizēm šajā procesā kafija vietumis sablīvējas. Biežāk tas notiek ar tumšāka grauzdējuma kafijas pupiņām, kas mēdz būt sausākas. Kafijas pagatavošanas laikā tādējādi var notikt nevēlams process – ūdens kanālu veidošanās (channeling), ūdenim atrodot vienu vai dažus šaurus ceļus cauri kafijas biezumiem tā vietā, lai izfiltrētos tiem cauri vienmērīgi. Tādējādi kafijas garša būs vājāka, ūdeņaināka un nesabalansētāka, turklāt daļa samalto pupiņu faktiski būs izniekotas veltīgi.

Kāpēc tā notiek? Jo malšanas procesā, pupiņām sitoties vienai pret otru un sadrūpot, berzes rezultātā uzkrājas statiskā elektrība. Varbūt šķitīs pārsteidzoši, ka šajā Oregonas Univeritātes pētījumā kā viens no ekspertiem piesaistīts arī vulkanologs Džošua Mendezs Hārpers, taču ir paraēles starp procesiem kafijas pupiņu malšanas laikā un vulkāna izvirduma laikā. Vulkānam, spēji izmetot atmosfērā pelnu un vulkānisko iežu daļiņas, arī šajos mākoņos, daļiņām saduroties, veidojas reģioni ar atšķirīgu elektrisko lādiņu un notiek spējas izlādes. Tāpēc nereti spēcīgu vulkānu izvirdumu laikā pelnu mākoņos vērojama zibeņošana.

Vairāk par mehānismiem, kas noved pie zibeņošanas, vari uzzināt klausoties podkāstu "Zinātne vai muļķības", kur viesos bija meteorologs Toms Bricis un fiziķis Ģirts Zāģeris.

Kas līdzīgs var notikt arī pupiņu malšanas laikā, tikai, protams, šie lādiņi ir salīdzinoši niecīgi. Pētnieki laboratorijā mala gan veikalā pieejamās, gan laboratorijā speciāli grauzdētas pupiņas un mērīja lādiņus. Sausāku (ar lielāku grauzdējuma pakāpi) pupiņu malumā lādiņi bija lielāki, un arī kafijas biezumu sablīvēšanās bija izteiktāka. To var novērst ar vienkāršu paņēmienu – tieši pirms malšanas pupiņas apslacīt ar pavisam nedaudz ūdens. Izdevumam "New Scientist" pētījuma vadošais autors Kristofers Hendons atklāja, ka vislabākie rezultāti bija, ja uz gramu pupiņu pievieno 20 mikrolitrus ūdens. Tas būtu vien nepilns mililitrs uz to daudzumu, ko parasti izmanto, lai pagatavotu tasīti espreso. Pavisam nedaudz ūdens atrisināja biezumu sablīvēšanās problēmu, novērsa ūdens kanālu veidošanos un panāca gardāku, vienmērīgākas garšas espreso, secināja Hendons.

Laiks izmēģināt pašiem!

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!