Foto: NASA

"Tas bija viens mazs solis Nīlam, taču man tas ir ellīgi liels lēciens," slavenos Nīla Ārmstronga vārdus pēc izkāpšanas uz Mēness pārfrāzēja astronauts Brūss Makendless II. Tā viņš centās mazināt saspringumu, kas valdīja misijas vadības centrā uz Zemes. Turpat notiekošo vēroja arī viņa sieva. 1984. gada 7. februārī Makendless paveica ko nepieredzētu – pirmo reizi astronauts izgāja atklātā kosmosā, neesot ar drošības saiti piestiprināts kuģim. Šis moments aizvien ir viena no zināmākajām NASA fotogrāfijām.

Tie bija ASV kosmoplānu ēras pirmie gadi – NASA jaunais "darba zirgs" pilnībā bija izmainījis ceļošanu kosmosā. Tas bija pirmais atkārtoti izmantojamais kosmosa lidaparāts, un atgriešanās uz Zemes vairs nenotika, astronautiem esot iespundētiem mazā kapsulā un piezemējoties kaut kur tuksnesī vai okeānā. Nu varēja eleganti nosēsties uz skrejceļa kā ar parastu lidmašīnu. Arī aukstā duša, ko sagādāja "Challenger" un "Columbia" katastrofas, vēl bija tikai priekšā.

Starp citu, tieši "Challenger" bija tas kuģis no ASV kosmoplānu flotes, kas kosmosā nogādāja arī Brūsu Makendlesu. Viņam tas bija pirmais lidojums ārpus Zemes, kaut NASA astronautu rindās bija jau gandrīz 20 gadus. Viņu 1966. gadā izvēlējās piektajā NASA astronautu atlasē, turklāt Makendless bija pats jaunākais savā grupā.

Lai turpinātu lasīt, iegādājies abonementu.

Lūdzu, uzgaidi!

Pielāgojam Tev piemērotāko abonēšanas piedāvājumu...

Loading...

Abonēšanas piedāvājums nav redzams? Lūdzu, izslēdz reklāmu bloķētāju vai pārlādē lapu.
Jautājumu gadījumā raksti konts@delfi.lv

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!