Ķīnas slepenais kosmosa lidaparāts savā trešajā lidojumā orbītā ievadījis arī sešus nelielus objektus. Kas tie ir – to pagaidām zina tikai ķīnieši. Taču astornomiem-amatieriem izdevies noskaidrot, ka trīs no šiem objektiem emitē radiosignālus, vēsta vietne "Space.com".

Pašlaik Ķīnas kosmoplāna "Shenlong" kosmosā nogādātie objekti zināmi vien kā objekti A, B, C, D, E un F. Viens no astronomiem-amatieriem, kas tos izseko, ir Skots Tilijs. Viņam izdevies fiksēt signālus no objektiem A, D un E. Tilijs Ķīnas slepeno kosmosa lidaparātu vērojis arī tā iepriekšējās divās misijas 2020. un 2022. gadā, tāpēc varēja veikt salīdzinājumu. "Objekta A emitētais signāls atgādina iepriekšējā lidojumā redzēto – signāls ir modulēts, ar to tiek pārraidīts neliels datu daudzums," "Space.com" citē Tiliju.

Savukārt objekti D un E emitē radioviļņus, bet bez datiem. "Jānorāda, – pretēji Ķīnas kosmoplāna pirmajai un otrajai misijai, šīs emisijas ir ļoti īslaicīgas un ar ļoti lieliem intervāliem," piebilda Tilijs, kurš veicis novērojumus vairākas dienas, lai šo informāciju iegūtu.

Tilijs un vairāki citi astronomi-amatieri, kas analizējuši šos signālus, ir pārleicināti, ka to avots ir vai nu orbītā ievadītie objekti vai tiem ļoti tuvu esoši objekti. Blakus tiem vai to ceļā neesot citu zināmu objektu, kas varētu izstarot šādus viļņus, kā arī šo signālu modulācija ir unikāla un novērota arī "iepriekšējos Ķīnas kosmoplāna lidojumos, izmantojot 2280 megahercu frekvenci," saka Tilijs.
Vietnē X astronomijas entuziasts gan paziņojis, ka pēdējos pārlidojumos signālus no objekta D vairs nav fiksējis, bet A bijis aktīvs 2280 megahercu frekvencē visu pārlidojuma laiku.

Pagaidām var tikai spekulēt par to, kas ir šie orbītā ievadītie objekti – vai izmēģinājuma krava, lai pārbaudītu šī kosmoplāna spējas, vai nelieli pavadoņi, kuru uzdevums ir no malas monitorēt Ķīnas kosmoplānu, vai kas cits.

Jāatgādina, ka šobrīd kosmosā savā septītajā lidojumā bija jādodas arī slepenajam ASV lidaparātam X-37B, par kuru zināms gaužām maz, ja neskaita to, ka bezpilota lidaparāts vizuāli atgādina mazāku versiju ASV šatliem jeb kosmoplāniem, ar kuriem savulaik kosmosā devās astronauti. Taču X-37B starts vairākkārt tika pārcelts, vispirms sliktu laikapstākļu, pēc tam tehnisku problēmu dēļ. Šobrīd plānotais starta datums ir 28. decembris. Čenss Salcmans, ASV par kosmosa operācijām atbildīgais ģenerālis, neslēpa, ka ķīniešu kosmoplāna lidojums tajā pašā laika logā, kad bija plānots X-37B starts, diez vai ir tikai sakritība. "Šie ir divi visvairāk vērotie objekti orbītā. Visticamāk, tā nav sakritība, ka ķīnieši mēģina savas darbības pielāgot mūsu laika grafikam."

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!