Foto: AFP/Scanpix/LETA
Par X-37 programmu zināms ļoti maz. Bet šo to ASV gaisa spēki tomēr pastāsta arī sabiedrībai. Pat ja reizēm tas notiek vispārīgos teikumos, neminot detaļas. Piemēram, zinām, ka tuvākajās dienās šis noslēpumainais lidaparāts dosies savā septītajā lidojumā. Vairums no iepriekšējiem ilga gadu vai pat divus.

Īsa vēsture

Šī projekta aizsākumi meklējami vēl pirms tūkstošgades mijas. 1999. gadā NASA noslēdza līgumu ar "Boeing" par eksperimentāla orbitālā lidaparāta izstrādi. Jau uzreiz interese par projektu bija arī ASV gaisa spēkiem, kas piešķīra dāsnu līdzfinansējumu. Pirms 24 gadiem izsūtītajā "Boeing" preses relīzē lasāmi tādi virspusīgi definēti programmas mērķi kā izpētīt atkārtoti lietojamu kosmisko lidaparātu izmantošanu komerciāliem un arī militāriem mērķiem, piemēram, orbītā esošu satelītu remontdarbiem, kā arī samazināt kosmisko lidojumu izmaksas. 16 miljonus ASV dolāru projektam piešķirs ASV Gaisa spēki.

Šī detaļa ir būtiska, jo jau 2004. gadā NASA vairs nebija programmas galvenais pārraudzītājs – tā tika nodota Aizsardzības ministrijas pārziņā, precīzāk, par advancēto militāro tehnoloģiju izstrādi atbildīgajai aģentūrai DARPA ("Defence Advanced Research Projects Agency"), un kopš tā laika programmas mērķi lielākoties ir noslepenoti.

Lai turpinātu lasīt, iegādājies abonementu.

Lūdzu, uzgaidi!

Pielāgojam Tev piemērotāko abonēšanas piedāvājumu...

Loading...

Abonēšanas piedāvājums nav redzams? Lūdzu, izslēdz reklāmu bloķētāju vai pārlādē lapu.
Jautājumu gadījumā raksti konts@delfi.lv

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!