Piektdien, 29. maijā, NASA instruments "Solar Dynamics Observatory" fiksējis spēcīgāko Saules uzliesmojumu kopš 2017. gada oktobra, vēsta vietne "Space.com". Šis varētu būt pirmais vēstnesis, ka Saule atkal ieiet 11 gadu cikla aktīvākajā fāzē, taču skaidras atbildes gūšanai būs nepieciešams Saules aktivitāti monitorēt vēl vairākus mēnešus.

Saules uzliesmojumus pēc to intensitātes ierasti klasificē trīs galvenajās kategorijās – C, M un X kategorijas uzliesmojumi. Katra nākamā kategorija ir ap 10 reižu spēcīgāka par iepriekšējo, proti, M kategorijas uzliesmojums vidēji ir 10 reižu spēcīgākas par C kategorijas uzliesmojumu, bet X kategorijas – jau 10 reižu spēcīgāks par M un 100 reižu spēcīgāks par C kategorijas uzliesmojumu.

Vēl gan ir arī A un B kategorijas uzliesmojumi, bet tie ir visai regulāri un, kā raksta "Space Weather Live", arī "ne pārāk interesanti", kurpretī X klases uzliesmojumi, ja vērsti pret mūsu planētu, var visai tieši kaitēt, piemēram, satelītiem, bet īpaši spēcīgu uzliesmojumu gadījumā pat sakaru un elektroapgādes sistēmām arī uz Zemes, ne tikai Zemes orbītā.

29. maijā fiksētais uzliesmojums ir vidējā kategorijā – M (attēlā augšējā kreisajā stūrī), precīzāk – M1,1. Tas bija pārāk vājš, lai pārsniegtu slieksni, pēc kura par uzliesmojumiem brīdina arī ASV Nacionālā Okeānu un atmosfēras administrācija (NOAA), taču gana nozīmīgs, lai sarosītos Saules aktivitātes pētnieki, kuri nu turpmāk uzliesmojuma apgabalu novēros pastiprināti, lai secinātu, vai Saules plankumi tur izzūd vai tieši pretēji – kļūst vairāk un lielāki.

Gadījumā, ja plankumu skaits pieaug, tas varētu liecināt, ka Saule ieiet aktivitātes cikla (parasti tie ir vidēji 11 gadu cikli, taču ir novērotas arī variācijas) aktīvākā fāzē.

Zinātnieki par jauna Saules aktivitātes cikla sākumu uzskata minimumu – proti, brīdi, kad Saules aktivitāte ir viszemākā un Saules plankumu ir vismazāk. 2017. gadā NASA prognozēja, ka nākamais minimums gaidāms 2019. vai 2020. gadā, bet jau vēlāk prognoze precizēta līdz 2020. gada pavasarim. Iespējams, nupat novērotais uzliesmojums ir signāls, ka minimums pārvarēts un tādējādi sācies jaunais – pēc kārtas 25. – Saules aktivitātes cikls (atskaitē par sākumpunktu ņemts 1755. gads, kad sākts sistemātiski novērot Saules plankumus un aktivitāti).

Tomēr, lai to varētu pateikt pavisam droši, novērojumi jāturpina vēl vairākus mēnešus.

"Tā kā minimumu definē mazākais Saules plankumu skaits ciklā, zinātniekiem nepieciešams fiksēt plankumu skaita konstantu pieaugumu, lai varētu noteikt, kad tad tieši bija plankumu skaita minimums. Tas pēc būtības nozīmē, ka Saules aktivitātes cikla minimums ir parādība, ko mēs varam fiksēt vien tad, kad tas jau aizvadīts. Tas varētu būt pat pusgadu vai gadu pēc paša minimuma," vietne "Live Science" citē NASA paziņojumu.

Tāpēc nu Saules aktivitātes pētniekiem atliek vien turpināt vērot mūsu zvaigzni un ievākt datus ar "Solar Dynamics Observatory" (ilustrācijā) un citiem instrumentiem, lai pavisam droši varētu pateikt, kad piedzīvojām Saules aktivitātes minimumu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!