Foto: Publicitātes attēli
Kosmosa tūrisma jēdziens pēdējā desmitgadē vairs nevienu neizbrīna. Tiesa, uz rokas pirkstiem skaitāmi kosmosa tūristi ir bijuši arī šī gadsimta sākumā, taču pavisam drīz iespēja palūkoties uz planētu no stratosfēras augstumiem būs, ja ne gluži plaša patēriņa prece, tad vismaz vairs nekas ārkārtīgi neparasts un ekskluzīvs.

Līdz šim, ja runājam par kosmosa tūrismu, visbiežāk dzirdam izskanām "Virgin Galactic", "SpaceX", "Boeing", "Blue Origin" nosaukumus, taču šajā virzienā cītīgi strādā arī ne viens vien jauns spēlētājs.

Viens no tādiem ir "Space Perspective" – atvasinājums no "World View Enterprises", kas arī nodarbojās ar kravu nogādi stratosfērā.

Jā, te jāprecizē – kaut runājam par kosmosa tūrismu, "Space Perspective" plānos ir nogādāt tūristus ne gluži kosmosā, bet gan stratosfērā aptuveni 30 kilometru augstumā. Precīzu robežu, kur beidzas Zemes atmosfēra un sākas kosmoss, gan noteikt īsti nevar, jo atmosfēras blīvums samazinās pakāpeniski, bet parasti par "kosmosa robežu" uzskata Kārmāna līniju 100 kilometru augstumā. Tomēr tas ir krietni augstāk, nekā līdz šim iespējams tikt "ierindas pilsonim", ar to domājot kādu, kurš nav nedz astronauts, nedz ekstrēmo triku meistars Fēlikss Baumgartners, kurš 2012. gadā veica lēcienu no 39 kilometru augstuma.

"Space Perspective" laiku lieki netērē un sola pirmos izmēģinājuma lidojumus ar stratosfēras kapsulu "Spaceship Neptune" veikt jau nākamgad.

Foto: Publicitātes attēli

Kompānijas dibinātāja un viena no vadītājām Džeina Pointere paziņojumā presei skaidro, ka "šobrīd ir svarīgāk nekā jebkad iepriekš sniegt iespēju redzēt Zemi kā planētu – kā kosmosa kuģi visai cilvēcei un kā mūsu globālo biosfēru". Pointere ar to domā tā dēvēto "pārskata efektu" jeb teju atklāsmei pielīdzināmo pieredzi, uz ko nereti atsaucas astronauti, pirmo reizi ieraugot Zemi no kosmosa un apjaušot, ka šī planēta glabā visu cilvēces vēsturi un ir neliela dzīvības oāze milzīgajos kosmosa plašumos.

Ja gadījumā ar, piemēram, "SpaceX", ir runa par lidojumu ar raķeti "Dragon" kapsulā, kas nozīmē ne pārāk gludu ceļu augšup un tostarp arī paredz, ka pasažierim jāatbilst zināmiem kritērijiem gan miesasbūves, gan fiziskās sagatavotības un veselības stāvokļa ziņā, tad "Space Perspective" sola komfortablu un nesteidzīgu lidojumu kapsulā, kuru līdz stratosfērai nogādās prāvs ar ūdeņradi pildīts balons. Tieši šo faktoru kā vienu no lielākajām priekšrocībām izceļ kompānijas pārstāvji.

Kapsulā atradīsies deviņi cilvēki – viens pilots un astoņi pasažieri, tā būs aprīkota ar ērtām sēdvietām, bāru, labierīcībām un prāviem iluminatoriem, lai varētu nesteidzīgi vērot planētu no arvien lielāka un lielāka augstuma.
Kapsulas pacelšanās līdz 30 kilometru augstumam aizņems ap divām stundām, tad šādā augstumā pavadīs vēl divas stundas, kā arī divas stundas prasīs atpakaļceļš. Tādējādi kopā šī pieredze aizņems sešas stundas. Par to būs jāšķiras no 125 tūkstošiem dolāru, kas, protams, ir prāva summa, taču aizvien ir aptuveni divkārt lētāk nekā "Virgin Galactic" minētā cena par suborbitālo lidojumu lidaparātā "SpaceShip Two".
Foto: Publicitātes attēli

Plānots, ka sākotnēji "Spaceship Neptune" kapsulas tiks palaistas no Kenedija kosmosa centra Floridā, bet ilgtermiņā kā varianti tiek minēta arī Aļaska un Havaju salas, kā arī mobilas platformas okeānā. Atgriežoties atpakaļ, kapsula piezemēsies okeānā, kur to sagaidīs kuģis.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!