Eiropas Kosmosa aģentūra (EKA), kuras asociētā dalībvalsts ir arī Latvija, pirmo reizi 11 gadu laikā meklē papildinājumu savām astronautu rindām. Izturēt atlasi un kļūt par astronautu, protams, ir ārkārtīgi grūti, jo konkurence allaž ir liela. Taču pavisam drošs veids, kā "norakstīt" savas izredzes, ir nepieteikties. Tāpēc, ja šī joma tevi uzrunā un allaž esi sapņojis par došanos kosmosā, šī ir tava iespēja – EKA aicina iesūtīt pieteikumus. Vēl nesen termiņš bija 28. maijs, taču līdz ar Lietuvas uzņemšanu EKA asociēto dalībvalstu lokā, tas pagarināts līdz 18. jūnijam. Tev ir vēl gandrīz mēnesis, lai izlemtu, vai vēlies pamēģināt kļūt par astronautu! Šajā rakstā īsi ieskicēsim, cik astronautu kandidāti tiks uzņemti un kādi ir pamata kritēriji pirmajās atlases kārtās, kā arī kāds ir astronautu atlases un treniņu process kopumā.

Šis ir pirmais jauno astronautu "iesaukums" 11 gadu laikā, lai nodrošinātu pēctecību un ar laiku šobrīd aktīvos EKA astronautus varētu pārvirzīt uz citiem amatiem, kur viņu kosmisko lidojumu laikā gūtā pieredze būs noderīgs pienesums. Kā redzams, šī izdevība ir patiesi retums, jo kopš 1978. gada EKA bijuši tikai trīs astronautu "iesaukumi", tāpēc, ja esi ieinteresēts, aicinām izmēģināt veiksmi! Kas zina, kad būs nākamā izdevība?

Kopumā plānots uzņemt četrus līdz sešus karjeras astronautus, proti, pilna laika EKA darbiniekus, kas iesaistīsies ilgtermiņa projektos, sarežģītākajās misijās, kurām droši vien pieskaitāmi arī nākotnē ieplānotie lidojumi tālāk par Zemes zemo orbītu un Starptautisko kosmosa staciju, piemēram, Mēness orbitālās stacijas "Gateway" projekts.

Tāpat atlasē tiks izvēlēti ap 20 rezerves astronauti, kas tiks piesaistīti tad, kad specifiska misija vai uzdevums to prasīs. Šādas misijas būs uz noteiktu laiku, atsevišķi gadījumi, skaidro EKA – par rezerves astronautiem izvēlētie nebūs pilna laika EKA darbinieki, bet varēs palikt savā iepriekšējā darba vietā, taču ar perspektīvu, ka EKA kādā brīdī piedāvās līgumu uz noteiktu laiku par darbu konkrētā misijā vai projektā.

Mēģināt var visi

Ja vēlies izmēģināt veiksmi, te visa nepieciešamā informācija:

  • līdz 18. jūnijam dodies uz EKA vakanču portāla sadaļu "Astronauts" – klikšķini šeit (vai šeit, ja esi persona ar invaliditāti);
  • izveido lietotāja kontu;
  • aizpildi tiešsaistes aptauju;
  • augšupielādē šādus dokumentus: "Europass" vietnē sagatavotu CV, motivācijas vēstuli, pases kopiju un izziņu par veselības stāvokli no aviācijas medicīnas speciālista (European Part-MED, Class 2 – detalizēta informācija šajā dokumentā).


Pirmajā atlases posmā īpaši būtiskas būs tiešsaistes aptaujā sniegtās atbildes, uzsver EKA.

Piesakoties uzreiz netiks prasīts augšupielādēt akadēmiskos grādus un kvalifikāciju apliecinošus dokumentus, tāpat sākumā netiek prasīts pievienot rekomendācijas vēstules. Šie apliecinājumi par kvalifikāciju būs nepieciešami nākamajos atlases posmos tiem kandidātiem, kas izturēs pirmo.

Atlases fāzē būs seši posmi

Pirmais ir skrīnings, kur vairākos raundos tiks izvērtēta kandidātu iesniegto dokumentu (CV, motivācijas vēstulē) sniegtā informācija un atbildes uz tiešsaistes aptauju.

Tiem, kas izturēs šo skrīningu, otrajā posmā būs jāveic dažādi testi, kur pārbaudīs kandidāta kognitīvās spējas, koordināciju, tehniskās prasmes, kā arī analizēs kandidāta personības iezīmes.

Viegli aizkaitināmi, nervozi un neiecietīgi cilvēki droši vien nebūs labākā izvēle mēnešiem ilgām kosmiskajām misijām, kur ierobežotā telpā jāsadzīvo un jāveic sarežģīti uzdevumi kopā ar vēl vairākiem cilvēkiem bez iespējas vienkārši pateikt "atā" un iziet pa durvīm.

Trešajā posmā turpināsies kandidātu rakstura iezīmju izvērtēšana jau niansētāk, tostarp vērojot kandidātu uzvedību individuālos un grupu vingrinājumos un testos.

Ceturtais posms ir padziļināti medicīniskie testi, lai izvērtētu kandidāta veselības stāvokli un to, vai nav kādu nepārvaramu veselības šķēršļu, kas būtu traucēklis ilgstošās misijās.

Piektais posms ir paneļintervija, kurā eksperti izvērtēs kandidāta tehniskās zināšanas un citas kompetences. Šajā posmā tiks pārbaudīta iegūtā izglītība un kvalifikācija, kā arī tas, vai kandidāts savulaik nav bijis krimināli sodīts un būtiski "sagājis ragos" ar likumu.

Sestais un noslēdzošais atlases posms ir vēl viens interviju raunds tiem, kas izturējuši pirmo paneļinterviju. Šajā intervijā kandidātam būs saruna ar pašu EKA ģenerāldirektoru.

Jāatgādina, ka pirmo reizi EKA savās rindās izmēģinājuma programmā gaida pieteikumus arī no personām ar invaliditāti – tā dēvētajiem "paraastronautiem" prasības lielākoties ir līdzīgas, vien objektīvi atšķirsies kritēriji tajos atlases posmos, kur darīšana ar veselības stāvokļa izvērtēšanu.

Kopumā visi atlases posmi prasīs vismaz gadu. Tiem, kas pavisam nopietni nolēmuši cīnīties par vietu EKA astronautu saimē, jārēķinās ar to, ka atlase nebūs ātrs process. EKA pēc katras kārtas informēs par lēmumu – vai nu atskaitīšanu no kandidātu loka vai iekļūšanu nākamajā kārtā.

Daži kritēriji, kuriem vari pievērst uzmanību jau tagad

Tā kā viena astronauta sagatavošana ir milzu ieguldījumi gan laika, gan finansiālo un citu resursu ziņā, EKA vēlas garantēt, ka katram apmācību izgājušajam astronautam būs iespējams lidot vismaz divās misijās, tāpēc noteikts arī maksimālais vecuma slieksnis – atlasē gaidīti 50 gadus veci vai jaunāki astronauti.

Astronautiem jābūt augumā no 1,5 līdz 1,9 metriem. Diemžēl augumā pārāk diži vīri un sievas šoreiz nederēs. Paraastronautu programmas gadījumā ir izņēmums – var pieteikties cilvēki, kuri ir augumā zem 130 centimetriem.

Tāpat jābūt ar normālu ķermeņa masas indeksu. To vari aprēķināt, klikšķinot šeit. Astronautiem jābūt ar labu redzi, kas atbilst tiem standartiem, kādus prasa privāto lidmašīnu pilotiem.

Tāpat astronautiem jābūt ar normālu dzirdi, proti, jāspēj saklausīt 25 decibelu vai klusākas skaņas.
Astronautiem jābūt ar derīgu autovadītāja apliecību – mobilitāte ir svarīga, jo nāksies ceļot, tostarp uz un no dažādām treniņu vietām. Tiem, kam nav autovadītāja apliecības, jābūt vēlmei un iespējai tādu iegūt.

Jābūt gatavam ilgstošiem treniņiem ūdenī un zem ūdens (mikrogravitācijas apstākļu simulēšanai). Reizēm treniņos zem ūdens tiks pavadītas pat astoņas stundas dienas laikā.

Jābūt spējīgiem sadarboties komandā. "Vientuļajiem vilkiem" astronauta arods nav piemērots.
Labākie četri līdz seši kļūs par EKA pastāvīgajiem astronautiem, bet aptuveni 20 nākamajiem, kas palika "aiz strīpas", tiks piedāvāts kļūt par rezerves astronautiem piesaistīšanai misijām uz noteiktu laiku. Vairāk par astronautu atlasi vari uzzināt EKA sagatavotajā rokasgrāmatā, klikšķinot šeit.

Tāpat EKA atgādina, ka astronauts nebūt nav vienīgā profesija, kurā vari sevi realizēt kosmosa izpētes un apguves nozarē. EKA vakanču portālā ir vēl virkne iespēju, kuras izmantot!

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!