Tiem, kas savu darba ikdienu vada 400 kilometru augstumā virs cietzemes – astronautiem Starptautiskajā kosmosa stacijā (SKS) – ik dienu paveras tādi skati uz Zemi, kurus mums, "mirstīgajiem", neredzēt. Par laimi daudzi astronauti starp stacijas uzturēšanas darbiem, izmēģinājumiem un eksperimentiem atrod arī laiku šīs ainas iemūžināt fotogrāfijās un video, ļaujot mums paraudzīties uz planētu no augšas. Viens no tiem, kam ir lielisks ķēriens uz skaistām fotogrāfijām, ir Eiropas Kosmosa aģentūras (EKA) astronauts Tomā Peskē.

Francūzis SKS ir jau otrajā misijā, un oktobra sākumā arī kļūs par ceturto EKA astronautu un pirmo francūzi, kurš pildīs stacijas komandiera pienākumus.

Aizvadītajā piektdienā Peskē no savā "Flickr" kontā publicēja vienu no skaistākajiem kadriem ar polārblāzmu, kas uzņemts no kosmosa. Bilde tapusi 20. augustā, un tajā redzamā polārblāzma gluži kā zaļganas čūskas vijas cauri atmosfēras augšējiem slāņiem virs apvāršņa. Tālumā "čūskas" dzen gaisā gaismas pīķus un izgaist sārtā atblāzmā. Zem šī visa gaismu šova redzami mākoņi un okeāns.
"Vēl viena polārblāzma, bet šī ir īpaša – tā ir tik ļoti spoža. Pilnmēness izgaismo Zemes ēnas pusi gandrīz kā dienā," tviterī bildi raksturo Peskē. Viņš neprecizē, vai šī polārblāzma novērota planētas ziemeļu vai dienvidu puslodē.

Par polārblāzmām mums paldies jāsaka Saulei un Zemes magnētiskajam laukam. No Saules nākušās lādētās daļiņas virzās pa Zemes magnētiskā lauka līnijām un atmosfēras augšējos slāņos (jonosfērā) saduras ar atomiem, tos ierosinot, – atmosfērā esošo atomu elektroni pāriet augstākā enerģijas līmenī, burtiski augstākā orbītā ap atoma kodolu. Kad elektrons atgriežas atpakaļ sākotnējā enerģijas līmenī, tiek izstarots fotons. Fotonu emisiju rezultāts tad arī ir krāšņais gaismu šovs debesīs – polārblāzmas.

Taču Tomā Peskē bildē ne tikai krāšņās polārblāzmas – viņa publiskajā albumā atrodami daudzi skaisti kadri, kas atklāj tādas formas, reljefu, simetriju un ainavas, kādas neredzēt, stāvot abām kājām uz cietas zemes vai pat lidojot 10 kilometru augstumā aviolainerī. Tāpēc piedāvājam ieraudzīt Zemi tādu, kādu to redz astronauti, šajā galerijā:

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!