Vēl nekas nav beidzies, bet kārtējais zīmīgais posms Džeimsa Veba teleskopa galvenā spoguļa noregulēšanā ir noslēdzies veiksmīgi. Ja sākotnēji Vebs, lūkojoties uz spoguļa un sensoru kalibrācijai izvēlēto zvaigzni, redzēja 18 atsevišķus punktiņus – katru no viena spoguļa segmenta –, tad šobrīd tie visi ir "savākti" vienā fokusētā punktā, vēsta NASA. Priekšā vēl vairākas procedūras, lai Veba teleskopa instrumenti būtu gatavi pilnvērtīgam darbam.

Par to, kā soli pa solim notiek Veba teleskopa instrumentu sagatavošana darbam, detalizēti var lasīt šajā rakstā:

Veba teleskops uztver pirmos fotonus un sāk pieregulēt savu 'aci'

Īsumā atgādinot – sākumā katrs no galvenā spoguļa 18 segmentiem uz sekundāro spoguli un tālāk jau uz tertiāro spoguli un infrasarkano instrumentu sensoru atstaroja atsevišķu zvaigznes attēlu. Kopā 18 punktiņi no vienas zvaigznes. Vispirms tie vispār bija jāsavāc vienā kadrā. Tie bija nesakārtotā "čupā" tāpēc nākamais solis bija identificēt, kurš no galvenā spoguļa segmentiem atstaro kuru punktiņu, un jāsavāc tie noteiktā izkārtojumā, kas atbilst Veba galvenā spoguļa segmentu izkārtojumam (attēlā apakšā).


Pēc tam visi 18 punktiņi jāsavāc vienā. Tālāk seko pavisam smalka regulēšana, īsta mikroķirurģija, kur jāpanāk galvenā spoguļa segmentu izvietojuma precizitāte līdz 50 nanometriem. Smalkākas nianses var lasīt NASA blogā, klikšķinot šeit.

Šobrīd tas paveikts, un priekšā nu ir sestā fāze. Teleskopa regulēšanā izmantots teleskopa tuvā infrasarkanā starojuma instruments (Near Infrared Camera – NIRCam), taču Veba rīcībā ir vēl vairākas kameras – katra pielāgota citam infrasarkanā starojuma diapazonam. Sestajā kalibrācijas fāzē tas viss, kas smuki saregulēts un savākts vienā perfektā gaismas punktā ar NIRCam palīdzību, jādabū arī pārējo instrumentu redzes laukā. Visbeidzot septītajā fāzē tiks pārbaudīta attēla kvalitāte katram no Veba teleskopa sensoriem, un pēc nepieciešamības veikti tālākas mikroskopiskas korekcijas.

Par jau šobrīd paveikto Veba teleskopa komanda ir ļoti gandarīta – kaut priekšā vēl vairāki mēneši darba, kalibrējot instrumentus, jau šobrīd ir skaidrs, ka Veba unikālā optiskā sistēma strādā kā iecerēts. "Pirms vairāk nekā 20 gadiem Veba teleskopa komanda apņēmās uzbūvēt jaudīgāko teleskopu, kāds jebkad nogādāts kosmosā, un nāca klajā ar pārdrošu dizainu, lai sasniegtu iecerētos zinātniskos mērķus. Šobrīd varam droši teikt, ka šis dizains ir sevi attaisnojis," spriež NASA pārstāvis Tomass Zurbukens.

Jāatgādina, ka kosmosā nekad vēl nav bijis šāds modulārs teleskops, kura galvenais spogulis sastāv no atsevišķi regulējamiem segmentiem. Piemēram, slavenā Habla teleskopa galvenais spogulis ir viengabalains 2,4 metru spogulis. Veba teleskopa pieeja ļauj būt daudz elastīgākiem un pēc vajadzības laiku pa laikam veikt pārkalibrēšanu. Šādu pieeju gan jau šobrīd izmanto vairāki lielie teleskopi uz Zemes, piemēram, Keka teleskopi Havaju salās (attēlā zemāk viens no Keka teleskopiem) vai Kanāriju Salās esošais "GranTeCan" teleskops. Nākotnē plānoti īsti giganti, kuru galvenie spoguļi sastāvēs no daudziem desmitiem segmentu, bet kopējais diametrs būs pat 30 metri un vairāk. Nu zinām, ka šāda segmentētu spoguļu pieeja lieliski strādā arī kosmosā, kaut visa izstrādes procedūra un lidojuma laikā sakļautā spoguļa izvēršana bija nervus kutinošs un sarežģīts process.

Lī Fainbergs, kas menedžē par Veba optiskajām sistēmām atbildīgo komandu, norādīja: "Vēl bez tā, cik lieliskus zinātniskus atklājumus Veba teleskops ļaus izdarīt, komandas, kas projektēja, uzbūvēja, iztestēja un palaida šo teleskopu, nu ir ieminušas taku jaunas paaudzes kosmosa teleskopu būvniecībai." Proti, nākotnē varam sagaidīt arī citus kosmiskos teleskopus ar segmentētu galvenā spoguļa dizainu.

Visai teleskopa optisko sistēmu kalibrēšanai jānoslēdzas maija pirmajā pusē. Pēc tam apmēram divus mēnešus tiks pārbaudīti paši infrasarkanie instrumenti. Pirmais ar Vebu uzņemtais pilnas izšķirtspējas attēls gaidāms vasaras vidū.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!