Bez skābekļa nav pat ko sapņot par ilgtspējīgu cilvēku apmetņu veidošanu uz Marsa. Vest līdzi visu nepieciešamo skābekli arī nav variants – ceļš līdz Marsam prasa vairākus mēnešus, un kosmiskos lidojumos katrs kravas kilograms ir zelta vērtē. Tāpēc šādi kritiski svarīgi resursi būs jāražo uz vietas. NASA eksperiments ir pierādījis, ka tas ir sekmīgi paveicams.

Jaunākā NASA rovera "Perseverance" jeb Persija "vēderā" ir daudz dažādu instrumentu, un viens no tiem ir MOXIE eksperiments – "Mars Oxygen In-Situ Resource Utilization Experiment". Citiem vārdiem, tā ir neliela ietaise, kas spēj ražot skābekli no ogļskābās gāzes.

Vairāk nekā 95% no Marsa atmosfēras veido tieši oglekļa dioksīds, un MOXIE eksperiments pierādījis, ka spēj no tā ražot skābekli. Kopš pagājušā gada februāra, kad Persijs piezemējās uz sarkanās planētas, MOXIE instruments (attēlā) darbināts septiņas reizes dažādos apstākļos – gan dienā un naktī, gan dažādos Marsa gadalaikos. Katru reizi tas spējis saražot apmēram sešus gramus skābekļa stundā – tas ir pielīdzināms neliela koka spējām te, uz Zemes.

Tiesa, pagaidām vēl nav izmēģināts ražot skābekli saullēkta un saulrieta laikā – šajā brīdī uz Marsa ir ļoti krasas temperatūras izmaiņas. Taču nākotnē plānots ar MOXIE eksperimentēt arī šajos sarežģītajos apstākļos.

Lai nodrošinātu ar skābekli cilvēku apmetnes, protams, būs vajadzīgs daudz lielāks (desmitiem vai simtiem reižu lielāks) aparāts, taču koncepts sevi pierādījis.

"Šī ir pirmā reize, kad nodemonstrēts, kā uz citas planētas virsmas atrodamie resursi var tikt ķīmiski pārveidoti tādos resursos, kas būtu noderīgi cilvēku misiju laikā. Tas ir vēsturisks panākums," paziņojumā MOXIE eksperimenta paveikto vērtē Masačūsetsas Tehnoloģiju institūta profesors un MOXIE komandas pētnieks Džefrijs Hofmans, kurš pats savulaik bijis NASA astronauts.

Turklāt skābeklis šādās misijās noderēs ne tikai astronautiem elpošanai, bet arī kā svarīgs raķešdegvielas komponents. Jo arī atpakaļ būs jātiek, un visu degvielu līdzi vest nevarēs. Lai nosūtītu astronautus atpakaļ uz Zemi, vajadzētu uz vietas saražot kādas 35-50 tonnas sašķidrināta skābekļa.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!