Foto: NASA

Šajā vienā fotogrāfijā redzams viss, kas mūs vieno. Tur dzīvojušas visas mums zināmās tautas, radušās visas mums zināmās paražas un valodas, visi mīti un visas reliģijas. Visi zinātnes sasniegumi un arī visi kari ir norisinājušies uz šīs zili baltās bumbiņas bezgalīgajā kosmosa tumsā. Astronauti, kas redzējuši Zemi no attāluma, bieži atsaucas uz to kā dzīvi un uztveri izmainošu pieredzi, kas liek patiesi novērtēt šo nelielo dzīvības oāzi. Mums, pārējiem, jāiztiek ar attēliem, un vienu šādu nesen uzņēmusi NASA "Orion" kapsula.

Līdz ar "Artemis I" misijas startu sākas NASA atgriešanās uz Mēness pēc vairāk nekā 50 gadu pārtraukuma. Pēdējo reizi cilvēks kāju uz Mēness spēra 1972. gada decembrī, un nākamreiz tas notiks ne ātrāk par 2025. gadu. Taču vēl agrāk – 1968. gadā – astronauti pirmo reizi devās lidojumā ap Mēnesi. "Apollo 8" misijas laikā arī tapa ikoniskais attēls ar Zemi, kas parādās virs Mēness apvāršņa, gluži kā saullēkts uz Zemes. Viljama Andersa 1968. gada Ziemassvētku vakarā uzņemtais attēls tā arī tika nosaukts – par "Earthrise" jeb "Zemeslēktu".

Anderss kadru uzņēmis ar modificētu "Hasselblad 500 EL" fotokameru, ar vienu slēdža nospiedienu ierakstot savu vārdu nozīmīgāko dabas fotogrāfu grāmatā – šis kadrs ne reizi vien nodēvēts par vienu no vēsturē nozīmīgākajiem dabas foto.

Foto: NASA

Gandrīz 54 gadus vēlāk nu jau vairs ne cilvēks, bet automatizētas sistēmas atkal iemūžinājušas Zemi ar Mēnesi priekšplānā. Šoreiz brīdi pirms Zeme pazūd aiz Mēness virsmas apvāršņa, attiecīgi bilde nodēvēta par "Earthset" jeb "Zemesrietu". Kadrs tapis 21. novembrī – "Artemis I" misijas sestajā dienā, "Orion" kapsulai esot 130 kilometru augstumā virs Mēness. Nepilnu dienu vēlāk "Orion" nofilmēja arī Zemes parādīšanos virs Mēness apvāršņa.


Turpmākajās dienās kapsula turpinās riņķot orbītā ap Mēnesi, tostarp pārspējot "Apollo" rekordu, kļūstot par no Zemes vistālāk aizlidojušo cilvēku misijām piemēroto lidaparātu. Tālāko punktu "Orion" sasniegs tieši pirmdienā, 28. novembrī, attālinoties 92 tūkstošu kilometru attālumā no Mēness. Drīzumā tā tiks izvadīta no Mēness orbītas un uzsāks ceļu atpakaļ uz Zemi. Atgriešanās plānota 11. decembrī.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!