"SpaceX" raķešu "Falcon 9" lidojumi sen jau ir rutīna. Kopš maija sākuma vien jau notikuši 12 šādi starti. Tomēr tas neliedz arī pasvinēt zīmīgus notikumus. Piemēram – atzīmēt 200. veiksmīgo "Falcon 9" pirmās pakāpes piezemēšanos!

Pirmdien, 12. jūnijā, kosmosā devās pat divas "Falcon 9" raķetes – viena nogādāja orbītā 52 "Starlink" satelītus, bet otra – veselu satelītu izlasi, kopumā 72 nelielus mākslīgos pavadoņus. Otrais lidojums arī iegāja vēsturē kā 200. reize, kad "Falcon 9" raķetes pirmā pakāpe atgriezās un veica perfektu vertikālo piezemēšanos.

Šo mirkli izdevās arī nofilmēt labā kvalitātē. Bieži Vandenberga Kosmosa spēku bāzi sedz bieza migla, bet ne šoreiz – debesis bija skaidras kā startā, tā "Falcon 9" atgriežoties atpakaļ uz nosēšanās platformas, kas ir netālu no starta vietas.

Kopš pirmās veiksmīgās piezemēšanās pēc kravas nogādāšanas orbītā pagājuši gandrīz astoņi gadi. Šajā laikā 200 reizes "SpaceX" raķešu pirmās pakāpes atgriezušās uz peldošas platformas jūrā vai sauszemes platformas. Tostarp arī reizes, kad sinhroni piezemējušies "Falcon Heavy" starta paātrinātāji – tas ir jo īpaši iespaidīgs skats!

Konkrētā "Falcon 9" 12. jūnijā gaisā devās un sekmīgi atgriezās jau devīto reizi. Ļoti uzskatāms apliecinājums kosmosa industrijas "jaunajam normālajam" – atkārtoti izmantojami lidaparāti vairs nav ekstra, bet nepieciešamība ilgtspējīgai kosmosa ekonomikai.

Lidojošā 'piramīda', kas vertikāli nosēdās jau 30 gadus pirms Īlona Maska 'piekūniem'

Foto: Ekrānuzņēmums no video

Šodien atkārtoti izmantojamajām kosmosa raķetēm ir viena seja, un tas ir Īlons Masks. "SpaceX" tik tiešām ir redzamākais spēlētājs komerciālo kosmisko lidojumu jomā pēdējos gados, kas pavisam jaunā līmenī pacēlis atkārtoti izmantojamo nesējraķešu tehnoloģijas. Nenoniecinot Džefu Bezosu un "Blue Origin", kas arī iegulda lielu artavu lētākos un ilgtspējīgākos kosmiskajos lidaparātos nākotnē, tomēr vairumā gadījumu šobrīd pirmās prātā nāk tieši "SpaceX" raķetes "Falcon" un nu jau arī teju ik pārnedēļas izmēģinājumu lidojumos gaisā sūtītais "Starship". Taču redzamākie spēlētāji nenozīmē pirmie – un nedz Maska, nedz Bezosa projekti nav vertikālās nosēšanās raķešu pionieri. Līdzīgas idejas lolotas jau sen, un 90. gadu pirmajā pusē inženieri bija radījuši lielisku un daudzsološu prototipu atkārtoti izmantojamai raķetei, kas izskatās gluži kā no kādas klasiskas zinātniskās fantastikas filmas vai komiksa.

Lasīt vairāk

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!