Augustā pēdējo reizi tika iedarbināts NASA jaunākā rovera "Perseverance" instruments MOXIE, kura uzdevums bija pierādīt, ka uz Marsa iespējams saražot elpošanai derīgu skābekli. Cerētie rezultāti ne tikai sasniegti, bet pat izpildīti ar uzviju, vēsta NASA.

MOXIE ir apmēram mikroviļņu krāsns izmēra ierīce, kura pirmo reizi iedarbināta jau drīz pēc "Perseverance" piezemēšanās uz sarkanās planētas pirms vairāk nekā diviem gadiem. Šajā laikā MOXIE strādāja 16 reižu, kopā saražojot 122 gramus tīra skābekļa. Lai vieglāk uztverams, cik tas daudz, NASA paskaidro, ka ar šādu skābekļa rezervi nelielam sunītim pietiktu apmēram 10 stundām. Krietni par maz astronautu uzturēšanai, taču MOXIE jau arī nav industriāla mēroga skābekļa ražošanas aparāts. Tā ir zinātniska iekārta ar mērķi pārbaudīt, vai šāda skābekļa ieguve ir iespējama un efektīva.

Marsam ir sava atmosfēra, kaut daudz retinātāka nekā Zemes atmosfēra. Turklāt tā lielākoties sastāv no oglekļa dioksīda, kas mums, cilvēkiem, galīgi neder. Domājot par nākotnes astronautu misijām, NASA gribēja pārliecināties, ka iespējams ražot šo kritiski svarīgo elementu uz vietas. Visu skābekli līdzi aizvest nebūtu efektīvs risinājums.

MOXIE iekārta oglekļa dioksīdu – molekulu, kurā ir viens oglekļa atoms un divi skābekļa atomi – sašķeļ, iegūstot skābekli kā galaproduktu un oglekļa monoksīdu jeb tvana gāzi kā blakusproduktu, kas tiek izvadīts apkārtējā vidē. Procesa laikā oglekļa dioksīds tiek uzkarsēts līdz 800 grādiem pēc Celsija, tāpēc MOXIE iekārtas izolācijai jābūt ļoti efektīvai, lai karstums nebojātu citus instrumentus rovera "vēderā".

Šī zelta krāsas kastīte pierādīja, ka no elpošanai nederīgās Marsa atmosfēras var dabūt ārā elpošanai derīgu skābekli.


Kad MOXIE darbojās ar pilnu jaudu, tas spēja no Marsa atmosfēras saražot 12 gramus skābekļa stundas laikā. Tas divtik pārsniedza NASA sākotnēji prognozēto daudzumu. 7. augustā MOXIE tika iedarbināts pēdējo reizi – eksperiments ir noslēdzies un vajadzīgā informācija iegūta. Nu "Perseverance" resursi tiks veltīti citiem uzdevumiem.

"Pierādot, ka šī tehnoloģija strādā arī reālos apstākļos, esam soli tuvāk nākotnei, kurā astronauti visu nepieciešamo varēs iegūt uz vietas, uz Marsa," eksperimenta mērķus komentēja NASA pārstāve Trūdija Kortesa. Viņai piebalsoja NASA administratora vietniece Pema Melroja, kuras paziņojumā vēstīts: "MOXIE iespaidīgie rezultāti apliecina, ka ir iespējama efektīva skābekļa ieguve no Marsa atmosfēras – tas nodrošinās gan gaisu, ko astronautiem elpot, gan noderēs raķešdzinēju darbināšanai."

Šobrīd atliek vien pacelt MOXIE eksperimentu jaunā līmenī un izstrādāt pilna mēroga sistēmu, kas varētu ražot skābekli jau industriālos apmēros, turklāt to uzglabāt sašķidrinātā veidā, nodrošinot ātri pieejamas rezerves.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!