Foto: AFP/Scanpix/LETA
M87 melnais caurums tiem, kas nav profesionāļi, bet par astronomiju interesējas vien hobija līmenī, būs vispazīstamākais no visiem mistiskajiem kosmosa "briesmoņiem". Tas arī bija galvenais astronomijas ziņu varonis 2019. gadā, kad pirmo reizi vēsturē tika publiskots melnā cauruma attēls. Nu, ne gluži paša cauruma, bet akrēcijas diska ap caurumu. Un nu pētniekiem ir kas jauns pavēstāms par slaveno M87. Pateicoties sistemātiskiem novērojumiem vairāku gadu garumā, nu varam apstiprināt – šis caurums arī rotē.

Īsa melnā cauruma portreta vēsture – 2019. gadā pēc vairāku gadu darba, vienotā un perfekti sinhronizētā tīklā saslēdzot septiņus radioteleskopus dažādās planētas vietās, tādējādi praktiski radot gandrīz vai Zemes izmēra antenu, iegūti dati, kas ļāva vizualizēt akrēcijas disku ap melno caurumu M87 un melnā cauruma mesto ēnu, kas ir vēl lielāka par notikumu horizontu – robežu, aiz kuras nokļuvusī matērija vairs nespēj izbēgt no melnā cauruma grandiozā pievilkšanas spēka skāvieniem.
Leņķiskā izšķirtspēja šim teleskopu tīklam bija līdz pat 20 loka mikrosekundēm. Tā ir ļoti īsa loka garuma vienība. Viena loka minūte ir 1/60 no grāda, un loka sekunde 1/60 no loka minūtes, bet mikrosekunde – miljonā daļa no loka sekundes. Teleskops ar šādu izšķirtspēju no Zemes varētu uz Mēness nobildēt objektu, kas ir bankas kartes izmērā.

Taču, kaut pašu melno caurumu nevar redzēt ar optiskajiem teleskopiem, liecības par to pamanīja astronomi jau pirms vairāk nekā 100 gadiem. M87 ir viena no vistuvākajām galaktikām mūsu Piena Ceļam. Tā atrodas "tikai" 54 miljonu gaismas gadu attālumā. 1918. gadā amerikāņu astronoms Hebers Kērtiss rakstīja par dīvainu strūklu, kas šaujas ārā no galaktikas M87 jeb Messier 87 centra. Tolaik Kērtiss vēl nevarēja zināt, kas tā tāda ir. Nu zinām, ka tā ir plazma. Astrofiziķi līdz galam vēl neizprot, kā šīs spēcīgās strūklas rodas, taču ir ļoti iespējams, ka tam ir saistība ar melno caurumu radīto magnētisko lauku, kas ar milzu ātrumu kosmosā izspļauj supersakarsētu materiālu un starojumu.

Foto: NASA, ESA and the Hubble Heritage Team – STScI/AURA

M87 melnā cauruma izsviestā plazmas strūkla savulaik nobildēta ar Habla teleskopu.

Konkrēti M87 strūkla stiepjas 4900 gaismas gadu garumā. Tas ir vairāk nekā 1200 reižu tālāk par attālumu no Saules līdz mums tuvākajai zvaigznei ārpus Saules sistēmas. Arī pats M87 nav nekāds punduris. Tā masa ir pielīdzināma 6,5 miljardiem Saules masu.

Novērojumi divdesmit gadu garumā liecina, ka šī strūkla arī maina leņķi attiecībā pret melnā cauruma akrēcijas diska plakni par apmēram 10 grādiem, bet tad atgriežas atpakaļ sākotnējā stāvoklī. Šis precesijas periods ilgst apmēram 11 gadus.

Tagad zinām, ka arī M87 melnais caurums rotē, taču liels pārsteigums gan tas nav. Astrofiziķi uzskata, ka lielākā daļa melno caurumu rotē, turklāt ļoti ātri. Jau 2013. gadā ar citām metodēm noskaidrots, ka galaktikas NGC 1365 centrā esošais melnais caurums rotē ar ātrumu, kas sasniedz 84% no gaismas ātruma.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!