Foto: NY Times/Scanpix/LETA
Acīgākie varbūt ir pamanījuši, ka ASV un Krievijas prezidenta tuvumā vienmēr ir kāds cilvēks, kurš nes palielu melnu čemodānu, ko ne velti dēvē par bīstamāko čemodānu visā pasaulē. Aukstā kara laikā, lai zaļo gaismu kodolieroču aktivizēšanai varētu dot pēc iespējas ātrāk, ASV un PSRS līderi tika nodrošināti ar saziņas sistēmu, kas ieslēgta ērti pārnēsājamā čemodānā un ļauj dažu minūšu laikā uzsākt kodoluzbrukumu.


Uzreiz gan jāsaka, ka daudzi varētu vilties, tajos ielūkojoties, – tur nav lielas, sarkanas pogas vai pulksteņa, kas skaita sekundes līdz lielajam blīkšķim, tā vietā tur ir komunikācijas sistēma un vienkāršotas rokasgrāmatas ar sagatavotiem uzbrukuma plāniem. Un gadās visādi – daži ASV prezidenti ir pazaudējuši kodolčemodāna pieejas kodus, bet Krievija 1995. gadā pārpratuma dēļ bija soļa attālumā no atomieroču aktivizēšanas.

ASV prezidenta "Football"

Stāsts sākas ar Kubas raķešu krīzi – 1962. gadā amerikāņu izlūklidmašīna pamanīja Kubā kodolraķetes, kuras slepeni bija izvietojusi Padomju Savienība kā atbildes gājienu uz ASV izvietotajām raķetēm Turcijas teritorijā. ASV mobilizēja spēkus un bija kaujas gatavībā, bet pēc 13 dienas ilga saspīlējuma Džons Kenedijs ar Ņikitu Hruščovu vienojās, ka PSRS aizvāks visas raķetes apmaiņā pret solījumu, ka ASV neuzbruks Kubai. Tolaik Kenedijs vaicāja: "Kas man būtu jāsaka Apvienotajai "kara istabai" (aizsardzības vadības un sakaru centram), lai nekavējoties uzsāktu kodoluzbrukumu? Un kā manus norādījumus apstiprinātu cilvēks, kurš tos saņem?" Atbildes uz šiem jautājumiem atrisināja melnais čemodāns, kas ļauj prezidentam krīzes situācijā autorizēt kodoluzbrukumu pāris minūšu laikā. Pirmo reizi čemodānu nofotografēja 60. gadu sākumā.

Lai turpinātu lasīt, iegādājies abonementu.

Lūdzu, uzgaidi!

Pielāgojam Tev piemērotāko abonēšanas piedāvājumu...

Loading...

Abonēšanas piedāvājums nav redzams? Lūdzu, izslēdz reklāmu bloķētāju vai pārlādē lapu.
Jautājumu gadījumā raksti konts@delfi.lv

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!