Atlantijas okeānā aptuveni 2,6 kilometru dziļumā pamanīti savdabīgi caurumi okeāna dibenā. Tā nav pirmā reize, kad šādi visai simetriski izkārtoti caurumi redzēti, taču to izcelsme aizvien ir jautājums bez pārliecinošas atbildes, tāpēc ASV Nacionālā okeānu un atmosfēras pārvalde (NOAA) aicina talkā arī sabiedrību un lūdz piedāvāt savas versijas.

"Par šiem caurumiem konkrētajā reģionā ziņots arī iepriekš, bet to izcelsme aizvien ir mīkla. Tie izskatās gandrīz kā cilvēku veidoti, nelielās nogulumu kaudzītes ap caurumiem vedina domāt, ka kāds tos ir izracis. Mēs centāmies arī ieskatīties caurumos un iebakstīt tajos ar kādu no attālināti vadāmās izpētes zemūdenes instrumentiem, bet tas neizdevās. Nav arī zināms, vai līnijā izveidotie caurumi zem okeāna dibena virskārtas ir savienoti kopā," vietnē par šo atklājumu raksta NOAA.

Caurumi atkal pamanīti šogad notikušajā ekspedīcijā uz Vidusatlantijas grēdu, kas ir daļa no pasaulē lielākās kalnu sistēmas. Šī vidusokeāna grēda ir viena no vismazāk izpētītajām vietām okeāna dzīlēs. Tos fiksēja NOAA izpētes kuģa "Okeanos Explorer" zemūdens robots, bet iepriekš līdzīgi veidojumi pamanīti, piemēram, 2004. gadā. Toreiz zinātnieki sprieda, ka caurumus varētu būt "izbakstījis" kāds dzīvnieks, kas mīt okeāna dibena nogulsnēs vai vismaz rokas tajās, meklējot pārtiku. Taču pats "vaininieks" tā arī nekad nav redzēts.

Šobrīd NOAA aicina palīgā gaišos prātus no sava sekotāju loka un gan "Twitter", gan "Facebook" platformās aicina nākt klajā ar hipotēzēm par to, kā šie caurumi varētu būt radušies.


Ja arī tev ir versija, droši vari dot ziņu NOAA ekspertiem. Līdz šim iesniegtie varianti gan nosedz ļoti plašu spektru – lasītāji spekulē gan par no zemes dzīlēm izplūstošu gāzi, gan par vēl līdz šim nezināmu krabju sugu, kāda jūras iemītnieka pavēderes atstātiem nospiedumiem gan, protams, arī par citplanētiešiem, jo kur nu bez tiem.

NOAA turpinās šo apgabalu pētīt līdz šā gada septembrim, taču uzmanība netiks pievērsta vien šim jocīgajam veidojumam. Tā ir vien neliela (kaut aizraujoša) pieturvieta garā ceļā, zinātniekiem kartējot šī reģiona koraļļu rifus un sūkļu dzīvotnes, kā arī pētot hidrotermālos avotus lūzumu zonās.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!