Foto: Shutterstock

No rīta pamosties un skaties – milzu krāteris! Nē, ne mūsu karsta kritenes dažu metru dziļumā, bet kārtīgs bezdibenis! Tādi šajā gadsimtā sākuši parādīties arktiskajā tundrā, iespraucoties Sibīrijas ainavā kā baku rētas. Zeme šaujoties gaisā kā korķis no šampanieša pudeles, un pēc eksplozijas tajā vietā paliek pamatīga un diametrā teju perfekti apaļa bedre.


Par laimi, šī parādība gandrīz nemaz neskar iedzīvotājus, jo Jamalas un Gidanas pussalās, kur notiek šie sprādzieni un zemes iegruvumi, ir ļoti zems iedzīvotāju blīvums. Toties tur ir daudz dabasgāzes un naftas ieguves objektu, kuru saimniekus krāteri gan var darīt bažīgus. Iedomājieties, ja šāds krāteris negaidīti izveidojas kādas “Gazprom” līnijas ceļā, – avārija uz līdzenas vietas!

Pirmoreiz dīvainie caurumi Sibīrijas tundrā tika pamanīti 2013. gadā, un, tā kā šī teritorija jau izsenis ir misticisma un sensāciju apvīta (atceraties Tunguskas meteorītu?), dažādas teorijas sāka virpināties nekavējoties. Pirmais pamatīgāk izpētītais krāteris bija tā sauktā Jamalas piltuve, vēlāk tundrā atrada vēl citus līdzīga reljefa veidojumus platumā no četriem līdz 30 metriem un dziļumā no dažiem desmitiem līdz vairākiem simtiem metru. Tie atrasti uz sauszemes, upju un ezeru gultnēs.

Lai turpinātu lasīt, iegādājies abonementu.

Lūdzu, uzgaidi!

Pielāgojam Tev piemērotāko abonēšanas piedāvājumu...

Loading...

Abonēšanas piedāvājums nav redzams? Lūdzu, izslēdz reklāmu bloķētāju vai pārlādē lapu.
Jautājumu gadījumā raksti konts@delfi.lv

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!