Foto: Kadrs no video
Vanillai ir 28 gadi, un līdz šim viņa visu savu dzīvi pavadījusi iespundēta. Sākumā kopā ar citām šimpanzēm krātiņos laboratorijā, kur tika izmantota biomedicīniskiem pētījumiem. Pēc tam – slēgtā voljērā dzīvnieku patversmē Kalifornijā. Un tikai pēc gandrīz trim desmitgadēm Vanilla pirmo reizi varēja brīvi pastaigāt pa zāli un ieraudzīt debesis. Šis moments iemūžināts aizkustinošā video.

Savvaļā šiem primātiem mūža ilgums ir no 15 līdz 30 gadiem, bet nebrīvē šimpanzes var nodzīvot arī līdz 40 gadiem. Vanilla pēc pēdējās pieturvietas patversmē "Wildlife Waystation" Kalifornijā nu ir nonākusi Floridā "Save the Chimps" patversmē. Visticamāk, te šimpanze arī pavadīs savu mūža nogali, un pagaidām izskatās, ka šīs pēc pārciestā dzīves sākumā būs ļoti laimīgas vecumdienas.

Pirmos dzīves gadus Vanilla ar vairākiem desmitiem citu šimpanžu pavadīja pie griestiem iekārtos krātiņos laboratorijā. Pēc tam dzīves apstākļi uzlabojās, taču neko daudz – turpmākie gadi pavadīti ar metāla žogu ierobežotā voljērā, kur nebija ne zāles, ne citu ērtību. Šo patversmi 2019. gadā likvidēja, un Vanilla slēgtā krātiņā ar lidmašīnu tika nogādāta Floridā, kur "Save the Chimps" patversmēs dzīvniekiem ir iespēja brīvi staigāt arī ārā.

Šeit mīt 226 šimpanzes, kas sadalītas vairākās grupās un dzīvo atsevišķās teritorijās cita no citas. Vanillai sākumā kāds laiks bija jāpavada iekštelpās – vispirms karantīnā, pēc tam, lai novērotu, kā viņa iejūtas savā grupā un vai pārējās šimpanzes viņu pieņem. "Vanilla ir iejutusies ļoti labi," izdevumam "New York Post" atzina primātu pētnieks Endrjū Halorans.

Un tad jau klāt bija arī brīdis, kad Vanilla pirmo reizi savā mūžā ieraudzīja zilas debesis virs galvas, nevis griestus vai voljēra jumtu. Sākumā šimpanze bija visai piesardzīga, taču grupā dominējošais tēviņš Dvaits viņu iedrošināja un pēc tam arī apskāva.

Video notverts mirklis, kurā Vanilla ar apbrīnu veras augšup un mēģinot aptvert to plašumu, kas viņai visu dzīvi bija liegts. Arī vēlāk, staigājot pa zālienu apmēram hektāru lielajā teritorijā, Vanilla ik pa brīdim pamet skatu augšup. Ar Dvaitu viņai esot īpaši labas attiecības – Vanilla bara vadonim pat reizēm atļaujas nočiept ēdienu, bilst Halorans. "Viņa labi satiek ar visām 18 šimpanzēm uz šīs salas," novērojumos dalās eksperts.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!