Viena no pasaulē lielākajām vēja turbīnām pārspējusi diennaktī saražotās elektroenerģijas rekordu. Ar šīs turbīnas 24 stundu laikā saražoto enerģiju būtu gana, lai vidēja izmēra elektrodzinēja automašīnu nodrošinātu 1,8 miljonus kilometru garam braucienam, vēsta vietne "Interesting Engineering".

Pagaidām šī "Siemens Gamesa" ražotā turbīna vēl nav nonākusi sērijveida ražošanā – tas ir prototips, kas pirmo reizi testa režīmā izmēģināts vien pirms desmit mēnešiem.

Šī pēc datiem "uz papīra" nav pati lielākā turbīna – "Siemens Gamesa" norādītās spējas paredz, ka tās jauda ir 14 megavati, bet ar "Power Boost" funkciju līdz 15 megavatiem stundā. "MingYang" ražotais milzis ir vēl jaudīgāks – 16 megavati. Arī "Vestas" 15 megavatu turbīnas ir topa augšgalā.

Taču šis rekords ir par vislielāko vienas turbīnas saražoto elekroenerģijas daudzumu 24 stundu laikā, un "Siemens Gamesa" apgalvo, ka tas nu ir kritis – acīmredzami turbīna darbojusies "Power Boost" režīmā un diennaktī spēja saražot 359 megavatstundas. Strādājot ar 14 megavatu jaudu, tas nebūtu iespējams. Ar šādu ražīgumu ir gana, lai nodrošinātu ar elektrību apmēram 18 tūkstošus mājsaimniecību.


Turbīna "SG 14-222 DD" ir īsta milzene – tās rotora diametrs ir 222 metri. DD nosaukumā atšifrējams kā "direct drive", proti, šī ir tiešās piedziņas turbīna, kas nozīmē – mazāk kustīgu detaļu. Kompānija sola turbīnām ilgāku ekspluatācijas mūžu un labāku efektivitāti par zobratu piedziņas turbīnām. Turklāt rotora lāpstiņas izgatavotas no atkārtoti pārstrādājama materiāla.

Sērijveida ražošana plānota 2024. gadā, un jau vairākas kompānijas ASV, Apvienotajā Karalistē un citviet veikušas pasūtījumus.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!