Foto: Reuters/Scanpix/LETA

Tā dēvētajiem kosmosa baroniem – miljardieriem, kuri būtisku daļu savas bagātības velta kosmosa tehnoloģiju attīstīšanai, grandiozas fantāzijas pa taisno no zinātniskās fantastikas žanra ir gandrīz vai obligāta īpašība. Īlons Masks ar savu vīziju par miljonu cilvēku uz Marsa līdz 2050. gadam un arī viņa konkurents Džefs Bezoss, kas iet vēl tālāk – triljons cilvēku Saules sistēmā un apaļi 1000 Einšteina līmeņa ģēniji. Taču, ja šī zinātniskā fantastika jebkad īstenotos, tai būtu arī tumšā puse.

Megakorporācijas "Amazon" līdera Bezosa kosmosa nozares uzņēmums "Blue Origin" pagaidām vēl krietni iepaliek no Īlona Maska "SpaceX", taču ir ar ielām ambīcijām nākotnē. Bezoss viesojās populārajā Leksa Fridmana podkāstā, kur runāja par cilvēces nākotni ārpus Zemes.

Viņš iedomājas triljonu cilvēku dzīvojam gigantiskās, pašpietiekamās kosmosa stacijās viscaur Saules sistēmā. Tādās, kādas tās 1976. gadā izdotajā grāmatā "The High Frontier: Human Colonies in Space" iztēlojās Džerards O'Nīls. Viņš fantazēja par diviem gigantiskiem, pretējos virzienos rotējošiem cilindriem. Katrs no tiem būtu astoņus kilometrus diametrā un 32 kilometrus garš. Rotācija ļautu radīt ko līdzīgu mākslīgajai gravitācijai (šis koncepts ir ļoti izplatīts fantāzijās par gigantiskām kosmosa stacijām), bet rotācija katram cilindram pretējā virzienā nepieciešama, lai mazinātu žiroskopiskos efektus un stabilizētu staciju.

Foto: Arhīva foto
Mākslinieka interpretācija par O'Nīla cilindriem.

Lai īstenotos Bezosa sapnis par triljonu cilvēku kosmosā, šādām stacijām jābūt tūkstošos. "Vienīgais veids, kā īstenot šo vīziju, ir ar milzu kosmosa stacijām. Uz planētām vienkārši nepietiktu vietas," Fridmana podkāstā sprieda Bezoss. "Es gribētu redzēt nākotni, kur triljons cilvēku apdzīvo Saules sistēmu. Ja mums būtu triljons cilvēku, mums katrā mīļā brīdī būtu arī 1000 Mocartu un 1000 Einšteinu," sapņoja Bezoss. Zeme kļūtu par tādu kā kūrortu, kuru apmeklēt atvaļinājumos.

1000 Einšteina līmeņa ģēniju – skan nudien labi! Ja vien tie visi strādātu cilvēces labā. Bet tā diez vai notiks. Turklāt – līdz ar 1000 Einšteiniem šāda izmēra populācijā būtu arī vismaz 37 tūkstoši aktīvu sērijveida slepkavu, uz Bezosa fantāzijas tumšo pusi norāda izdevums "Business Insider".

Jaunākie dati par sērijveida slepkavu izplatību ir no 2018. gada, turklāt runa ir tikai par ASV. Taču varam mēģināt ekstrapolēt – nekāds liels ļaunums no neprecizitātēm un brīvas interpretācijas šajā reizē tāpat nebūs. Galu galā mēs runājam par tūkstošiem gigantisku kosmosa staciju ar upēm, mežiem un pilsētām, tāpēc turpinām vien fantazēt! Tātad: 2018. gadā, saskaņā ar Redfordas Universitātes un Floridas Līča universitātes pētnieku aplēsēm, ASV bija 12 aktīvi sērijveida slepkavas. Tobrīd ASV dzīvoja 326,8 miljoni cilvēku, tātad apmēram 1 no katriem 27 miljoniem cilvēku bija sērijveida slepkava.

Uz triljonu cilvēku tie būtu 37 tūkstoši sērijveida slepkavu. Tāda būtu cena par 1000 Einšteiniem un 1000 Mocartiem.
Foto: Arhīva foto
Kas zina, varbūt Einšteins šajā 1927. gadā iemūžinātajā mirklī izpilda kādu Mocarta skaņdarbu vijolei?

Taču, ja kāds būtu reizē Einšteina līmeņa ģēnijs un arī sērijveida slepkava? Tā kā varam pieņemt, ka šie ir divi neatkarīgi fenomeni, proti, viens nepalielina otra varbūtību, tad šāds scenārijs piepildītos vienā reizē no 27 kvintiljoniem. Ļoti neliela varbūtība, gandrīz neeksistējoša. Taču "Business Insider" fantazē tālāk – ja pieņem, ka starta punkts ir Bezosa iecerētie triljons cilvēki, bet populācijas pieaugums ir 2,2% un tāds arī saglabājas, tad 27 kvintiljoni tiktu sasniegti 800 gados. Un, iespējams, viens ļoti, ļoti ģeniāls sērijveida slepkava.

Pagaidām gan labāk koncentrēties uz to, kā nepārslogot Zemi un nenoplicināt mūsu planētas resursus. Jāatgādina, ka vēl 20. gadsimta sākumā planētas iedzīvotāju skaits bija vien aptuveni 1,6 miljardi. Šobrīd, 123 gadus vēlāk, jau astoņi miljardi.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!