Kopš pagājušā gada novembra bija bažas, ka 1977. gadā palaistās zondes "Voyager 1" pēdējie brīži ir klāt. Ceļotājs turpināja traukties prom no Saules, taču atpakaļ uz Zemi nu sūtīja tikai nesakarīgu skaitļu virkni. NASA inženieri tomēr nepadevās un lūkoja apjukušo zondi atkal savest darba kārtībā.

Ir patiesi apbrīnojami, ka "Voyager 1" vispār vēl funkcionē. Zonde, kurai sākotnējais plānotais ekspluatācijas laiks bija četri gadi, nu darbojas jau 46 gadus. 70. gadu beigās kopā ar savu dvīni "Voyager 2" palaista, tā turpina ceļu neizpētītās kosmosa dzīlēs. 2012. gadā "Voyager 1" kļuva par pirmo cilvēku būvēto objektu, kas pametis Saules sistēmas nosacītās robežas un ielidojis starpzvaigžņu telpā. "Voyager 2" sekoja sešus gadus vēlāk. "Voyager 1" līdz ar to ir arī no Zemes tālākā zonde – šobrīd tā atrodas apmēram 24 miljardu kilometru attālumā.

2023. gada novembrī zonde pēkšņi uz Zemi sāka sūtīt nesakarīgas ziņas. NASA tās raksturoja kā nuļļu un vieninieku virkni, kas atkal un atkal atkārtojas, bet šis kods nebija atšifrējams. Inženieri ķērās pie darba, ko sarežģīja vairāki apstākļi. Pirmkārt, neviens no tiem, kas savulaik būvēja un operēja ar "Voyager" zondēm, vairs NASA nestrādā. Daļa jau ir viņsaulē. Tāpēc nav, kam pajautāt padomu. Otrkārt, arī visa tehniskā dokumentācija, kaut saglabāta, ir papīra formātā un ne vienmēr viegli pārskatāma. Sanāk pamatīgs detektīva darbs, lai izburtos cauri visām instrukcijām.

Par laimi saziņa ar "Voyager 1" bija saglabājusies – signālus varēja nosūtīt un saņemt, kaut nesakarīgus. Lielā attāluma dēļ gan diagnostika nevedās ātri. Signāls līdz "Voyager 1" ceļo aptuveni dienu, un tikpat ilgi tas nāk atpakaļ. Taču galu galā noskaidrots, ka problēma bija ar atmiņas moduli lidojuma datu apakšsistēmā (FDS). Čipu salabot nevar, tāpēc vienīgais risinājums – pārprogrammēt sistēmu, apejot bojāto "dzelzi". NASA komandai izdevās bojātajā čipā glabāto kodu sadalīt fragmentos un "ietūcīt" brīvajās vietās citos FDS sistēmas atmiņas čipos.

Instrukcijas ar jauno kodu nosūtītas 18. aprīlī, un 20. aprīlī NASA saņēma atbildi, ka tas nostrādājis. Pirmā sakarīgā atbilde no "Voyager 1" vairāk nekā piecu mēnešu laikā! Pagaidām tas sūta tikai lidojuma datus un informāciju par zondes tehnisko stāvokli. Turpmākajās nedēļās NASA nosūtīs arī instrukcijas, lai pārrakstītu pārējo kodu, pēc kā "Voyager 1" varēs atgriezties pie normāla darba un sūtīs atpakaļ arī zinātnisko instrumentu veikto mērījumu datus.

Mūžīgi gan tas nebūs – jau šobrīd enerģijas taupīšanas nolūkos ir atslēgti četri no 10 "Voyager 1" mērinstrumentiem. Un nav tālu brīdis, kad tā apklusīs uz visiem laikiem. Cerams gan, ka šī NASA leģenda sagaidīs savu 50 gadadienu kosmosā!

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!