Foto: Shutterstock
"Cascading Grants" ir finansiāls atbalsts trešajām personām (Financial Support for Third Parties). Tas ir Eiropas Komisijas (EK) mehānisms publiskā finansējuma izdalīšanai, kas paredzēts jaunuzņēmumiem, mazajiem un vidējiem uzņēmumiem (MVU) un citām institūcijām, lai palīdzētu tām ieviest vai attīstīt digitālas inovācijas savos produktos.

Šī grantu konkursa priekšrocība ir tā, ka tie ir mazāki un ar vienkāršākiem noteikumiem. Tiem ir arī vienkāršotas administratīvās procedūras, tādējādi radot vieglu, uzņēmumiem draudzīgu pieteikšanās shēmu. Grantus konkursa kārtībā sadala paši "Apvārsnis 2020" (H2020) projekti. Kuri atrodami EK mājaslapā.

Valsts Izglītības attīstības aģentūras pārstāvis Andris Freimanis stāsta, ka šāda shēma tika radīta pēc "Erasmus" studentu apmaiņas programmu parauga un pirmo reizi to ieviesa H2020 programmā – H2020 finansēts projekts daļu tā finansējuma novirza atvērtiem grantu konkursiem. Noteikumus izstrādā, tos organizē un vērtēšanu veic paši projekta dalībnieki. Parasti finansējums ir no 20 000 līdz 150 000 eiro. Uzvarētāji slēdz līgumu par granta realizāciju ar H2020 projektu, nevis EK, tādēļ process ir ātrāks un vieglāks.

Lielākoties šie konkursi paredzēti tehnoloģiju jaunuzņēmumiem vai MVU, bet arī zinātniskās institūcijas tajos var pieteikties. Konkursu mērķis ir atbalstīt tehnoloģiju pilotprojektus, demonstrācijas un eksperimentus vai projektā izstrādātos risinājumus integrēt uzņēmumu produktos. Parasti šie konkursi piedāvā finansēt paredzētās darbības, bet atbalsts var būt arī vaučeri bezmaksas eksperimentiem vai brīva piekļuve prototipēšanas iekārtām u. tml.

Atbalsts uzņēmējiem tehnoloģiju un inovāciju portālā Labsoflatvia.com.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!