Foto: Shutterstock
Aizsniegt veikala augstākajos plauktos izvietotu preci sievietei var izrādīties neiespējamā misija. Gluži vienkārši tie ir veidoti, balstoties uz vidēja vīrieša augumu. Teiksiet – nav mirstamā kaite?! Piekrītu, nav! Taču avārijas situāciju modelēšana tikai pēc vīrieša ķermeņa parametriem un medikamenti, kuru efektivitāte un blaknes pārbaudītas tikai uz vīriešiem, gan sievietei var izrādīties letāli.

Vide – aukstie biroji

Nesamērīgi augsti plaukti veikalos nebūt nav vienīgā vides problēma, ar kuru ikdienā saskaras sievietes. Arī bēdīgi slavenās rindas pie sieviešu labierīcībām rodas nepārdomāta plānojuma dēļ. Jā, gan vīriešu, gan sieviešu labierīcībām ir atvēlēta vienāda platība, taču būtiski atšķiras kabīņu skaits pret pisuāru skaitu. Attiecīgi vienlaikus labierīcības var apmeklēt krietni lielāks skaits vīriešu nekā sieviešu.

"Taču, pat ja sieviešu un vīriešu labierīcībās pieejamo kabīņu skaits būtu vienāds, problēma netiktu atrisināta. Sievietēm tualetes apmeklējums aizņem aptuveni 2,3 reizes vairāk laika nekā vīriešiem. Pirmkārt, sieviešu vidū ir lielākā daļa vecāka gadagājuma cilvēku un invalīdu – grupas, kurām tualetē nepieciešams ilgāks laiks. Otrkārt, 20–25 procenti sieviešu ir reproduktīvajā vecumā, kad ir nepieciešamība pēc papildu higiēnas mēnešreižu laikā," raksta "The Guardian". Beigu beigās vairs nešķiet, ka mūsdienās izplatītais veids domāt tikai par platības vienādošanu ir taisnīgs pret abiem dzimumiem.

No labierīcībām pārejam pie biroja telpām, kur pavadām gana lielu daļu savas dzīves. Izrādās, salt birojā ir teju neizbēgams sieviešu liktenis. "Formula standarta biroja temperatūras noteikšanai tika izstrādāta 1960. gados, ņemot vērā vidusmēra vīrieša vielmaiņas ātrumu," uzsver "The Guardian". Taču nesenā Nīderlandes pētījumā tika atklāts, ka vielmaiņas ātrums jaunām sievietēm, kuras veic biroja darbu, ir ievērojami zemāks nekā vidusmēra vīrietim. Pētījumā tika konstatēts, ka šobrīd biroju ēkas ir par aptuveni pieciem grādiem vēsākas, nekā vajadzētu sievietēm. Tāpēc nav pārsteidzoši redzēt sievietes, kas satinušās šallēs un pledos, kamēr kolēģi staigā šortos.

Lai turpinātu lasīt, iegādājies abonementu.

Lūdzu, uzgaidi!

Pielāgojam Tev piemērotāko abonēšanas piedāvājumu...

Loading...

Abonēšanas piedāvājums nav redzams? Lūdzu, izslēdz reklāmu bloķētāju vai pārlādē lapu.
Jautājumu gadījumā raksti konts@delfi.lv

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!