Foto: NASA

Iepriekšējās paaudzes NASA Marsa izpētes pašgājējs "Curiosity" regulāri iepriecina kosmosa izpētes fanus ar jaunām pašbildēm jeb "selfijiem". Taču… "Curiosity" uz Geila krāterī ir vientuļš. Turpretī jaunajam roveram "Perseverance", kurš februārī piezēmējās Jezero krāterī, līdzi ir kompanjons – nelielais drons "Ingenuity". Nu abi divi redzami jaukā bildē, kas uzņemta, kā jau īstai pašbildei pienākas – izstiepjot roku.

Bilde tapusi ar WATSON kameru sistēmu, kas atrodas rovera robotiskajā rokā. Tādējādi rovers to var izstiept un uzbildēt pats sevi, gluži kā mēs, kad uzņemam pašbildes, turot izstieptā rokā viedtālruni. Attēls tapis 6. aprīlī "Perseverance" misijas 46. solā jeb Marsa dienā.

Tiesa, šis attēls, ko 7. aprīlī publiskoja NASA, nav tik vienkārši tapis kā mums ierastās pašbildes – ar vienu slēdža nospiedienu. Tas ir kompozītattēls no 62 atsevišķiem fotouzņēmumiem, kas ļāvis iemūžināt arī rovera mastā izvietotās kameras "Mastcam-Z" kustību, tai pavēršoties pārmaiņus pret dronu un atpakaļ pret rovera robotisko roku.

"Ingenuity" jau veiksmīgi pārdzīvojis pāris saltās Marsa naktis, kurās temperatūra noslīdēja zem mīnus 80 grādiem pēc Celsija. Šobrīd notiek sagatavošanās lidojumam, kas ieplānots 11. aprīlī, – vēsturē pirmajam kontrolētajam drona lidojumam uz citas planētas.

Tiek plānots, ka pirmajā lidojumā drons gaisā atradīsies vien aptuveni pusminūti – pacelsies līdz trīs metru augstumam, nedaudz "pakarāsies" gaisā un atkal nosēdīsies. Dažas stundas pēc pirmā lidojuma beigām "Ingenuity" nosūtīs inženiertehniskos datus par lidojuma gaitu turpat netālu esošajam roveram, kurš savukārt tos caur kādu no Marsa pavadoņiem pārraidīs misijas vadības centram uz Zemes. Tāpēc par to, vai lidojums bijis sekmīgs, uzzināsim nākamajā dienā – 12. aprīlī.

Jaunumiem varēsim sekot līdzi NASA tiešraidē, kuras sākums ieplānots 12. aprīlī pulksten 11.30 pēc Latvijas laika. Zīmīgi arī, ka šajā datumā aprit 60 gadi kopš Jurija Gagarina starta.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!