Foto: Publicitātes attēli

Zvērināto advokāti Karinu Palkovu (attēlā no kreisās) un juristi Karinu Zalcmani vieno ne tikai vārds, profesija un augstskola, ko viņas pārstāv. Abas pētnieces arī kopīgi moderēs juridisko zinātņu sekciju 2. Starptautiskajā starpdisciplinārajā konferencē "PLACES", kas notiks 25. martā Rīgas Stradiņa universitātes (RSU) "Zinātnes nedēļā". Tiesībzinātņu ekspertu uzmanības centrā šoreiz – medicīnas tiesības un sporta tiesības, divas tēmas, kas Latvijā akadēmiskajā ziņā ir vēl pavisam zaļas, bet top jo dienas, jo aktuālākas.

Kurš nes atbildību, ja robotizēts ķīmijterapijas zāļu jaucējs vai rehabilitācijas robots iziet no ierindas? Augstās tehnoloģijas veido arvien lielāku daļu no veselības aprūpes ikdienas, radot virkni neatbildētu jautājumu dažādu jomu speciālistiem, tostarp juristiem, uzsver Palkova. Pērn viņa bija viena no prestižā kalendāra "Zinātne Latvijai" 12 varoņiem, kur akcentēja ne vien savu nu jau aizstāvēto promocijas darbu par nepilngadīgo pacientu un ārstniecības personu tiesiskajām attiecībām, bet arī nepieciešamību Latvijā veidot bāzi mākslīgā intelekta pētniecībai veselības aprūpē, analizējot to tieši no jurisprudences skatupunkta. Par šiem jautājumiem tiks virtuāli spriests "Medical & Sports" sekcijā 25. martā jau no pulksten 10.45.

Savukārt ap pulksten 13.30 sekcijas eksperti pievērsīsies virknei sporta tiesību jautājumu: antidopinga regulācijas izaicinājumiem, sporta industrijas pašregulācijas izaicinājumiem, Sporta arbitrāžas tiesas darbam, preču zīmju lietojumam sportā un citiem jautājumiem, tostarp Zalcmanes promocijas darbā šķetinātajam futbola fanu kriminogēno izpausmju jautājumam. Aizstāvēts pērn novembrī, šis bija pirmais promocijas darbs Latvijā, kas izstrādāts vēl mazattīstītajā sporta tiesību un sporta kriminoloģijas jomā. Ar tēzēm šajā pat jomā – dopinga kriminalizēšana Latvijā – Karina Zalcmane arī startēs "PLACES" juridiskajā sekcijā.

"Ap antidopinga jautājumiem konferencē varētu raisīties plašas diskusijas. Viena puse uzskata, ka jāpapildina Krimināllikums un sodiem jābūt bargākiem, bet otra puse bažījas, ka tas raisīs daudz problēmu, sākot ar procesuālajām tiesībām," stāsta Zalcmane. "Konferenci plāno apmeklēt arī advokāti, kas pārstāv atlētus Sporta arbitrāžas tiesā, kuri, nešaubos, atgādinās to, ko bieži piemirstam – runājot par sportistu pārkāpumiem, aizmirstam, ka viņiem arī ir tiesības," uzsver pētniece.

Izcelts džekpots

Palkova konferencē runās par tādiem medicīnas tiesību jautājumiem kā mākslīgā intelekta izmantošanu slimību profilaksē, diagnostikā un rehabilitācijā, genomu sekvenēšanas tiesisko regulējumu un pacientu tiesībām nezināt informāciju, kas saistīta ar sekvenēšanas rezultātā iegūtajiem datiem.

"No vienas puses šī metode paver milzu iespējas izzināt savu veselību, bet no otras – cik daudz no genoma sniegtās informācijas būtu jānodod pacienta rokās, cik daudz no tā tverama kā klīniski nozīmīga?" vaicā pētniece.

Uzsākot darbu kārtējā jaunajā medicīnas tiesību nišā, Palkova atkal no jauna novērtē Stradiņa universitātes priekšrocības. "Ja lasu juridisko literatūru un mani ieinteresē genoma sekvenēšana, varu aiziet pie Onkoloģijas institūta kolēģiem aprunāties, uzzināt praktiska rakstura informāciju, paskatīties, kā process notiek, lai dabūtu pilnu ainu," saka Palkova. "Mēs pilnīgi noteikti "izcēlām džekpotu", pētniecībā pievēršoties izteikti starpdisciplinārām tēmām, kuras kļūst arvien aktuālākas, bet kurās Latvijā līdz šim iztrūkuši oriģināli pētījumi," norāda pētniece, piebilstot, ka medicīnas tiesības un sporta tiesības pamazām sāk veidoties par RSU tiesībzinātņu flanga īpašo odziņu.

Spriedumu maz, jautājumu daudz

Par sporta un medicīnas tiesību aktualitāti liecina arī konferencei reģistrētie dalībnieki – tajā rodami ne vien pētnieki un studenti, bet arī advokātu biroji, valsts institūciju un profesionālo organizāciju pārstāvji. Turklāt dalībnieku liste ir starptautiska, piedalīsies kolēģi no Ukrainas, Lietuvas, Igaunijas, Gruzijas un citām valstīm. Abas pētnieces pauž cerību, ka šī gada "Zinātnes nedēļas" pasākumi rezultēsies jaunās starptautiskās sadarbībās vai jau aizsāktas sadarbības padziļināšanā.

Piemēram, "PLACES" juridisko zinātņu sekcijās piedalīsies arī RSU Juridiskās fakultātes partneri no Ukrainas Nacionālā kriminālistikas institūta "Hon. Prof. M.S.Bokarius Forensic Science Institute", ar kuriem kopīgi jau šobrīd tiek īstenots pārrobežu pētniecības projekts Attālinātais izglītības resurss: kriminālistika kā zinātne.

"Sadarbība ar mūsu pārrobežu partneriem izpaužas ne konkrēta projekta realizēšanā. Esam veiksmīgi atraduši abu pušu interesējošas pētniecības jomas arī ārpus projekta. Tā, piemēram, mūsu Ukrainas kolēģi piedalīsies "PLACES" konferencē ar ziņojumiem civiltiesību jomā," norāda Palkova. Darbojoties vien savā reģionā, uz mūsdienu kompleksajiem jautājumiem atbildes nebūs iespējams rast. Starpinstitucionāla pārrobežu sadarbība patlaban tiek uzsvērta ikvienā nozarē," akcentē Zalcmane.

Inovatīvās, Latvijā tiesībzinātņu jomā konferencē vēl nebijušās medicīnas un sporta tiesību sekcijas vadīšanai abas jaunās pētnieces gatavojas ļoti nopietni. Process ir ļoti laikietilpīgs un norit papildus visiem ikdienas pienākumiem. Ir liels izaicinājums izveidot saturu ļoti karstā, bet pagaidām mazizzinātā jomā, kur spriedumu un prakses ir maz, bet jautājumu – ārkārtīgi daudz. "Moderēšanas darbs ir ļoti atbildīgs – no tā ir atkarīgs, cik dziļi un izvērsti būs secinājumi, no kuriem tālāk smelties gan jurisprudences praktiķiem un jau rūdītajiem pētniekiem, gan arī mūsu maģistrantiem un doktorantiem," stāsta Karina Palkova, kura ikdienā tur rūpi arī par topošajiem juridisko zinātņu doktoriem, vadot RSU doktorantūras programmu. Viņa degsmīgi stāsta par to, ka juridiskās sekcijas diskusijas turpinās rezonēt arī pēc paša pasākuma. Piemēram, RSU brīvpieejas zinātnisko rakstu žurnālam "Socrates", kas ir iekļauts tādās starptautiskās datu bāzēs kā "ERIH Plus" un "Copernicus", pēc "Zinātnes nedēļas" iznāks juridiskās sekcijas rakstu krājums. Savukārt Karinai Zalcmanei prieks par sadarbību ar tieslietām veltīto izdevumu "Jurista Vārda", kas pēc konferences izdos medicīnas un sporta tiesībām veltītu speciālizdevumu, līdz ar to, aizsāktās karstās tēmas akadēmiķu un jomas profesionāļu vidū turpinās rezonēt.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!