Foto: no Jēkaba Dzenīša personīgā arhīva.
Programma "Erasmus+" jau 35 gadus miljoniem cilvēku sniedz neaizmirstamu pieredzi, zināšanas un kompetences, kas saglabājas cauri gadiem. Jaunatnes organizācijas Klubs "Māja" projektu koordinators Jēkabs Dzenītis ir gan piedalījies, gan īstenojis vairākus "Erasmus+" projektus, un iesaka to izmēģināt ikvienam jaunietim.

Pastāsti par savu līdzšinējo pieredzi programmā "Erasmus+"

Mūsu organizācijai ir "Erasmus+" akreditācija, un es pats esmu mazāk piedalījies projektos, vairāk koordinējis un palīdzējis koordinēt "Erasmus+" projektus. Man ir pieredze gan rakstot, gan realizējot projektus. Es tagad strādāju pie projekta, kur informējam jauniešus par vēlēšanām. Esmu daudz dažādos līmeņos strādājis ar projektiem. Tie ir Eiropas Savienības "Erasmus+" projekti, arī "Eiropas Solidaritātes korpuss" un citi projekti ārpus Jaunatnes starptautisko programmu aģentūras.

Kā tu raksturotu programmu "Erasmus+"?

"Erasmus+" vērtības, vai – es teiktu – mērķi ir vienot Eiropas jauniešus. Ja jaunietim iepriekš nav bijusi iespēja ceļot, tad viņam tagad ir iespēja to darīt un mācīties lietas neformālā veidā, nevis skolas solā, bet ikdienā, kur tu izej ārā, esi kopā ar līdzīgi domājošiem jauniešiem un ar kopēju mērķi jūs strādājat pie kāda mērķa. Tās var būt informācijas tehnoloģijas, vide, domāšana vai jebkas cits, kaut kā radīšana. Tu esi "Erasmus+" projektā konkrētu laiku, ar vienotu mērķi kopā ar līdzīgi domājošiem jauniešiem.

Vai un kāpēc tu ieteiktu programmu "Erasmus+" saviem draugiem un citiem jauniešiem?

Es noteikti ieteiktu "Erasmus+" projektu visiem, jo tā ir pieredze iepazīt sevi, citus, iepazīt citas kultūras. Es gribētu teikt, ka es kļuvu daudz komunikablāks pateicoties "Erasmus+" projektiem, saprotot to, ka cilvēki ir ļoti pieņemoši un atvērti. Tā ir arī iespēja padziļinātāk izprast lietas, kas tevi interesē. Zinu, ka daudzi jaunieši šobrīd caur "Erasmus+" projektiem aktīvi runā ar citiem jauniešiem no dažādām Eiropas valstīm par vidi. Tas ir tik forši, ka ir tīklošanās iespēja, iespēja atrast līdzīgi domājošos. Kad es runāju ar vecākiem, viņi mazliet apskauž, ka tagad ir šāda iespēja, jo viņiem tādas iespējas nebija.

Vai un kā Covid-19 pandēmija ietekmēja projektu īstenošanu?

Covid-19 pandēmija, man šķiet, pavēra jaunas iespējas redzēt, kā citādāk var realizēt lietas. Šis laiks deva iespēju saprast, ka nevajag vienmēr būt klātienē un dažas lietas var darīt arī attālināti. Daudz kas šajā laikā apstājās un bija jāpārvar dažādi izaicinājumi, ar kuriem vajadzēja strādāt projektu realizētājiem un pašiem dalībniekiem. Bija jaunieši, kuri, atgriežoties no "Erasmus+", bija "iesprūduši" kādā valstī. Taču es uzskatu, ka tas bija tāds adaptācijas process un ar laiku kļuva vieglāk – tai skaitā parādījās risinājumi: maskas, testi, pasākumu norise hibrīdformātā. Man šķiet "Erasmus+" ļoti labi adaptējās pandēmijas situācijai.

Ko tu novēlētu programmai "Erasmus+" 35 gadu jubilejā?

Novēlu programmai tiekties sasniegt vairāk jauniešus, kuriem nav šī pieredze bijusi pirms tam. Strādāt ar jauniešiem, kuri varbūt nezina par programmu un tās sniegtām iespējām. Novēlu arī vairāk strādāt pie informācijas nodošanas jauniešiem reģionos, ārpus lielajām pilsētām, piemēram, lauku skolās. "Erasmus+" tiešām var izmainīt jaunietim dzīvi. Es zinu, ka man tas noteikti kaut kādā līmenī izmainīja dzīvi, un es to noteikti ieteiktu jebkuram citam.

Jēkaba Dzenīša pieredzes stāsts video formātā skatāms Jaunatnes starptautisko programmu aģentūras (JSPA) "YouTube" kanālā.

Papildu informācija

Informācija par jaunatnes jomas aktualitātēm programmās "Erasmus+" un "Eiropas Solidaritātes korpuss", kā arī vietēja un starptautiska mēroga mācību un citām pilnveidošanās iespējām atrodama jaunatne.gov.lv tīmekļa vietnē.

Par "Erasmus+" jaunatnes programmu

"Erasmus+" jaunatnes programmas jaunais periods ilgst no 2021. līdz 2027. gadam. Tas ir turpinājums iepriekšējam "Erasmus+: Jaunatne darbībā" posmam, kas ilga no 2014. līdz 2020. gadam. Programmas "Erasmus+" ietvaros jauniešiem vecumā no 13 līdz 30 gadiem, jaunatnes darbiniekiem un citām personām, kas iesaistītas darbā ar jaunatni, sadarbojoties ar ārvalstu partneriem, ir iespēja iegūt jaunas zināšanas, prasmes un pieredzi, pašiem veidojot un īstenojot projektus. Programmā ir iespējams īstenot projektus 2. pamatdarbībās – "Mācību mobilitāte jaunatnes jomā" un "Partnerības sadarbībai".

Izglītības un zinātnes ministrija ir atbildīgā ministrija par programmas "Erasmus+" īstenošanu Latvijā, savukārt Valsts izglītības attīstības aģentūra un Jaunatnes starptautisko programmu aģentūra nodrošina programmas ieviešanu. Par projektu konkursiem jaunatnes jomā vairāk var uzzināt www.jaunatne.gov.lv sadaļā "Erasmus+". Savukārt par izglītības un mācību jomas projektiem – www.erasmusplus.lv.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!