Foto: Publicitātes foto
Rīgas vājredzīgo un neredzīgo biedrība "Redzi mani" jau septiņus gadus iesaistās programmas "Erasmus+" projektos. Līdz šim biedrības pārstāvji projektos iesaistījās kā partneri, taču 2021. gadā pirmo reizi paši uzrakstīja un realizēja "Erasmus+" stratēģiskās partnerības projektu "Es redzu! Es varu! Es izdarīšu!". Projekta pamata ideja bija iesaistīt projektā dažādus jauniešus, tai skaitā jauniešus ar redzes traucējumiem, lai mācītu viņiem sadarboties gan sportā, gan ikdienā. Jaunatnes starptautisko programmu aģentūra sarunājās ar biedrības valdes priekšsēdētājas vietnieci Antru Balodi.

Kā jūs trīs vārdos raksturotu programmu "Erasmus+"?

"Erasmus+" es raksturotu ar tādiem vārdiem kā zināšanas, pieredze un gribētu teikt pat draudzība, jo ļoti daudzi jaunieši, ar kuriem mēs esam tikušies, saglabā šīs saites ar saviem domubiedriem un vienaudžiem no citām valstīm vēl ilgstoši.

Pastāstiet par savu organizāciju un pieredzi programmā "Erasmus+"?

Mēs biedrībā "Redzi mani" esam apmēram pusotrs simts cilvēku, kuri mēģina "izraut" citus cilvēkus no ierastās vides, veidojot dažādus pasākumus, organizējot sacensības, ekskursijas, dažādas tikšanās un tamlīdzīgi, lai cilvēkiem nebūtu vientulībā jāsēž mājās. Pamatgrūtība mūsu biedrības jauniešiem ir tā, ka viņi vāji redz vai neredz vispār nemaz, bet pie mums iesaistās arī jaunieši ar citām invaliditātēm – ar nelieliem kustību traucējumiem, garīgās attīstības traucējumiem, bet pamatā jaunieši ar redzes traucējumiem.

"Erasmus+" projektos mēs iesaistāmies jau septiņus gadus. Sākām ar projektiem, kuros mēs bijām tikai kā partneri – lielākoties jauniešu īstermiņa apmaiņas projektos, bet esam piedalījušies arī jaunatnes darbinieku projektos un stratēģiskās partnerības projektos. Līdz šim pamatā mēs bijām tikai kā partneri un guvām pieredzi, bet jau pagājušajā gadā pirmo reizi arī paši uzrakstījām un noorganizējām vienu stratēģiskās partnerības projektu kopā ar jauniešiem no Polijas.

Kāda ir projekta "Es redzu! Es varu! Es izdarīšu!" ideja un galvenais mērķis?

Projekta ideja bija projektā iesaistīt dažādus jauniešus, tai skaitā jauniešus ar redzes traucējumiem, mācīt viņiem sadarboties gan sportā, gan ikdienā un tamlīdzīgi. Projekta galvenā aktivitāte bija brauciens ar tandēma riteņiem.

Foto no Antras Balodes personīgā arhīva.

Projektā bija iesaistīti 10 jaunieši no Polijas un 10 no Latvijas. Netieši iesaistīti bija gandrīz visi mūsu biedrības jaunieši, kuri palīdzēja organizēt gan jautras sporta spēles, gan sacensības Biķernieku trasē ar riteņiem, gan palīdzēja braukt un izveidot distanci pa Mežaparku. Tā kā ieguvēji bija arī ne tikai projekta dalībnieki.

Parasti barjera kontaktā vairāk ir redzīgiem cilvēkiem, jo viņi redz to otru cilvēku. Grūti bieži vien ir saprast, vai tas vājredzīgais un neredzīgais redz vai neredz, jo liela daļa no mums pēc izskata ir tādi paši kā parasti cilvēki, kuriem nevar pat pateikt, ka ir redzes traucējumi. Tā ir liela māksla izprast otru cilvēku un saprast, ka viņš patiešām neredz. Bet vājredzīgs un neredzīgs otru cilvēku tikai dzird un viņu ātrāk pieņem, bet tas atkal ir individuāli.

Ja Jums būtu iespēja programmā "Erasmus+" kaut ko mainīt vai uzlabot, kas tas būtu?

Ja man jārunā par to, ko es vēlētos papildināt vai uzlabot "Erasmus+" programmā, tā būtu tikai viena lieta no manas puses tieši par jauniešiem ar īpašām vajadzībām – paaugstināt šī brīža 30 gadu vecuma ierobežojumu līdz 35 gadiem, jo lielākā daļa jauniešu ar īpašām vajadzībām tiek bērnībā vairāk uzmanīti, vairāk piepasēti un viņi atbrīvojās, patstāvīgāki kļūst vēlāk, nekā pārējie jaunieši.

Sarunu ar Antru Balodi iespējams skatīties arī video, kas pieejams JSPA "YouTube" kanālā.

Papildu informācija

Informācija par jaunatnes jomas projektiem programmā "Erasmus+", kā arī vietēja un starptautiska mēroga mācību un citām pilnveidošanās iespējām atrodama jaunatne.gov.lv tīmekļa vietnē.

Par "Erasmus+" jaunatnes programmu

"Erasmus+" jaunatnes programmas jaunais periods ilgst no 2021. līdz 2027. gadam. Tas ir turpinājums iepriekšējam "Erasmus+: Jaunatne darbībā" posmam, kas ilga no 2014. līdz 2020. gadam. Programmas "Erasmus+" ietvaros jauniešiem vecumā no 13 līdz 30 gadiem, jaunatnes darbiniekiem un citām personām, kas iesaistītas darbā ar jaunatni, sadarbojoties ar ārvalstu partneriem, ir iespēja iegūt jaunas zināšanas, prasmes un pieredzi, pašiem veidojot un īstenojot projektus. Programmā ir iespējams īstenot projektus 2. pamatdarbībās – "Mācību mobilitāte jaunatnes jomā" un "Partnerības sadarbībai".

Izglītības un zinātnes ministrija ir atbildīgā ministrija par programmas "Erasmus+" īstenošanu Latvijā, savukārt Valsts izglītības attīstības aģentūra un Jaunatnes starptautisko programmu aģentūra nodrošina programmas ieviešanu. Par projektu konkursiem jaunatnes jomā vairāk var uzzināt www.jaunatne.gov.lv sadaļā "Erasmus+". Savukārt par izglītības un mācību jomas projektiem – www.erasmusplus.lv.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!