Foto: Shutterstock
2020. gads bija karstākais pēdējā gadsimta laikā ne tikai Latvijā, bet arī Ziemeļamerikā un Āfrikā. Kanādas pilsētā Litonā pārspēts nacionālais temperatūras rekords, un ar to nedienas nebeidzās – pilsētiņu nopostīja meža ugunsgrēks. Tikmēr no Kuveitas ziņo, ka tur ielās kūst automašīnas. Vai šis ellei līdzīgais karstums būs jāpiedzīvo katru gadu? Kas īsti notiek pasaulē un kādi laikapstākļi gaidāmi, vaicājām Latvijas Vides, ģeoloģijas un meteoroloģijas centra Klimata un metodiskās nodaļas vadītājai Svetlanai Aņiskevičai.

Globālās sasilšanas ātrums pārsniedz visas prognozes – Latvijā gaisa temperatūra 30 gadu laikā palielinājusies par 0,7 grādiem, bet nokrišņu daudzums – par 30 milimetriem. Ja šis temps nemazināsies, izmaiņas var būt dramatiskas, ietekmējot visas mūsu dzīves jomas.

Kad gaisa temperatūra naktī nenokrīt zem 20 grādiem, piedzīvojam "tropiskās naktis", un eksperti norāda, ka šādu nakšu skaita palielināšanās ir bīstama veselībai. Parasti miegā ķermeņa temperatūra pazeminās, un šāda atdzišana organismam ir ārkārtīgi svarīga. Tāpēc karstās naktis izraisa karstuma stresu, jo cilvēks bez kondicioniera nespēj pilnvērtīgi atpūsties. Ja gaisa temperatūra kāpj strauji, karstuma viļņi var būt arī nāvējoši. Mediķi norāda, ka ķermenim vienkārši nav laika aklimatizēties, tādēļ lielākoties karstuma dūrieni reģistrēti tieši karstuma viļņu pirmajās trīs dienās.

14. maijā "Delfi" publicēja amerikāņu uzņēmuma "AccuWeather" prognozi, kas brīdināja, ka vasarā karstums palielināsies Dienvideiropā, ka karstuma viļņi skars Centrāleiropu, bet Ziemeļeiropai ies garām. Baltijas valstīs, Skandināvijā un Polijā solīja vēsu, lietainu vasaru. Kas gan nogāja greizi?

Kolēģu, kuri atrodas citā kontinentā, teikto ir grūti komentēt. Šis konkrētais uzņēmums koncentrējas uz laika prognozēm Amerikā, un viņu ilgtermiņa prognozes attiecībā uz Eiropu ne reizi vien kritizētas. Mēs bieži izmantojam "Eiropas Vidēja termiņa laika prognožu centra" informāciju. Arī viņi neparedzēja tādu karstumu, kādu šobrīd piedzīvojam, tomēr prognozes liecināja, ka būs siltāk, nekā ierasts.

Lai turpinātu lasīt, iegādājies abonementu.

Lūdzu, uzgaidi!

Pielāgojam Tev piemērotāko abonēšanas piedāvājumu...

Loading...

Abonēšanas piedāvājums nav redzams? Lūdzu, izslēdz reklāmu bloķētāju vai pārlādē lapu.
Jautājumu gadījumā raksti konts@delfi.lv

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!