Naktī no 12. uz 13. augustu aizvadīts perseīdu maksimums – šī ik gadu ir viena no krāšņākajām un debesu vērotāju iecienītākajām meteoru plūsmām. Jūrmalas pašvaldības fotogrāfs Artis Veigurs iemūžināja, kā tā dēvētās "krītošās zvaigznes" sašvīkāja debesis virs Lielā Ķemeru tīreļa.

Perseīdas novērojamas, Zemei ik gadu lidojam cauri Svifta-Tatla komētas orbītā esošajiem meteoroīdiem. Tās redzamas no jūlija vidus līdz pat augusta otrajai pusei, taču plūsmas maksimums ierasti ir ap 12. augustu. Ja paveicas, tad maksimuma dienās stundas laikā var novērot pat vairākus desmitus meteoru.

Šogad laiks perseīdu vērošanai Latvijā bija ļoti labvēlīgs – lielākajā daļā valsts nebija mākoņu, arī Mēness gandrīz nodilis un neizgaismoja naksnīgās debesis. Atrodot tumšāku vietu ārpus pilsētu gaismām, varēja netraucēti baudīt šo ikgadējo notikumu. Kaut maksimums nu ir garām, pa kādam meteoram varēs redzēt vēl tuvāko nedēļu.

To, ka šī ir viena no debesu vērotāju visiecienītākajām meteoru plūsmām, apliecina arī cilvēku skaits, kas bija ieradušies Lielajā Ķemeru tīrelī. Jūrmalas pašvaldībā "Campus" informēja, ka tīrelī apmeklētāju arī nakts stundās bija gandrīz tikpat daudz kā dienā. Kaut klātbūtnes pieredzei attēli līdzi nestāv, zināmu ieskatu var gūt arī šādi – aplūko Arta Veigura iemūžinātos kadrus:

"Campus" redakcija meteoru lietu devās vērot Lilastes pludmalē. Arī tur meklēt tumšāku vietu tuvu Rīgai bija ieradušies visai daudz debesu vērotāju. Mums līdzi nebija fotoaparāta, taču tīri labu zvaigžņoto debesu kadru var uzņemt arī ar četrus gadus vecu viedtālruni. Ja rūpīgi ieskatās, kadrā pa vidu pat redzama meteora atstātā švīka.

Par to, kā fotografēt zvaigznes ar viedtālruni, pamācību var lasīt šajā rakstā:

Eksperiments: vai zvaigznes var nobildēt arī ar viedtālruni

Parasti, runājot par astrofotogrāfiju, prātā nāk iespaidīgi, koši kadri ar miglājiem, zvaigžņu kopām un pat tālām galaktikām. Lai pie tādiem tiktu, nereti vajadzīgs jaudīgs aprīkojums – laba fotokamera un attēlu apstrādes programmatūra, reizēm pat teleskops – un ne mazāk jaudīgas zināšanas par to, pret kuru debess pusi vērst kameru, kādus iestatījumus izvēlēties un kā no iegūtajiem attēliem pēc tam izvilināt labāko rezultātu. Taču ne vienmēr tas nepieciešams.

Lasīt vairāk

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!