Foto: NASA
Tuvojoties 2024. gadam – brīdim, kad NASA pēc desmitgadēm ilga pārtraukuma atkal vēlas nogādāt cilvēkus uz Mēness, – pilnā sparā arī tiek strādāts pie jauna skafandra izstrādes. Pašlaik astronauti iziešanai atklātā kosmosā aizvien izmanto 80. gadu sākumā izstrādāto skafandru. Jauni izaicinājumi, tostarp spert pirmos soļus uz Marsa, prasa jaunas tehnoloģijas. Oktobra vidū NASA prezentēja jauno EMU (Extravehicular Mobility Unit) versiju – xEMU, kur "x" apzīmē vārdu "exploration" jeb "izpēte". Šādu vai ļoti līdzīgu tērpu, visticamāk, arī vilks mugurā pirmā sieviete uz Mēness.

Kaut ārēji šķiet, ka jaunais prototips pārāk neatšķiras no NASA šobrīd izmantotajiem skafandriem, būtiskākās izmaiņas ir "zem ādas" un vislielākā vērība veltīta tam, cik ērti astronautam jaunajā skafandrā būs pārvietoties, veikt dažādas precīzas kustības. NASA sola, ka xEMU ļaus veikt krietni sarežģītākus uzdevumus. Kaut neapšaubāmi ir izklaidējoši vērot amizanti lēkājošos astronautus "Apollo" misijas laikā tapušajos videoierakstos, tas prasīja milzu piepūli. "Artemis" misijas astronautiem pārvietoties pa Mēness un nākotnē arī Marsa virsmu, domājams, būs krietni mazāk nogurdinoši.

Jaunajā xEMU astronauts var samērā brīvi kustēties gan gurnu rajonā, gan, piemēram, saliekt ceļgalus daudz lielākā leņķī. Tāpat apavi būs ar elastīgām zolēm, padarot iešanu krietni ergonomiskāku.

Uzlabojumi mobilitātē notikuši arī skafandra augšdaļā – lielāka kustību amplitūda plecu locītavās ļaus vieglāk pacelt priekšmetus virs galvas vai ar roku aizsniegt ķermeņa pretējo pusi.

xEMU skafandra izstrādē izmantotais materiāls nodrošinās aizsardzību pret putekļiem, kas maldīgi var šķist kā nenozīmīgs faktors. NASA norāda – Mēness virsmas putekļi ir abrazīvi un, iekļuvuši tur, kur nevajag, var bojāt skafandra sistēmas un apdraudēt astronauta dzīvību.

Attīstoties elektronikai, daudzas iekārtas iespējams padarīt būtiski mazākas nekā pirms 40 gadiem. Tādējādi jaunajā skafandrā faktiski jebkurai sistēmai iespējams ievietot arī dublikātu – rezerves sistēmu ārkārtas gadījumiem, ja primārā iziet no ierindas.

NASA arī pilnībā no jauna izstrādā sakaru sistēmas – nākotnes astronautiem vairs nebūs jānēsā "snūpija mices" – galvassegas ar sakaru sistēmām, kas tā nodēvētas multeņu tēla suņa Snūpija dēļ, jo nedaudz atgādina suņa ausis. Turpmāk visas sakaru sistēmas būs integrētas skafandra ķiverē –tie būs vairāki ar balsi aktivizējami mikrofoni, kas ļaus astronautiem skaidri sadzirdēt citam citu, neatkarīgi no tā, kurā virzienā astronauts pagriezis galvu skafandrā.

Pats būtiskākais – jaunais skafandrs veidots modulāri, proti, dažādas tā daļas iespējams mainīt un aizvietot, ātri un ērti pielāgojot skafandru nepieciešamajam uzdevumam – vai tā būtu iziešana atklātā kosmosā pie Starptautiskās kosmosa stacijas, vai pastaiga pa Mēness vai Marsa virsmu. Ērti nomaināms būs arī ķiveres vizors – to astronauti varēs izdarīt paši saviem spēkiem. Pašlaik, ja ķiverei jāmaina vizors, tā jāsūta atpakaļ uz Zemi, kur nomaiņu veic inženieri.

Jaunajā xEMU skafandrā astronauti varēs ielīst pa atveri no aizmugures. Tas ļāvis samazināt tērpa augšējās daļas dimensijas un padarīt to kompaktāku.

16. oktobrī NASA pasaulei demonstrēja gan xEMU prototipu, gan to aizsargtērpu, kurus valkās astronauti "Orion" kosmosa kuģī, prototipu. xEMU tērpu prezentēja inženiere Kristīne Deivisa, un paraugdemonstrējumu uzticēt sievietei nav nejauša izvēle – NASA šefs Džims Braidenstains preses konferencē dažas dienas pēc skafandru prototipu prezentācijas neslēpa, ka šo skafandru nēsās pirmā sieviete uz Mēness, un piebilda: "Pirmais cilvēks, kurš spēris kāju uz Marsa, varētu būt sieviete."

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!