Vai Reksis jau ir pilngadīgs? Vai Čipa jau ir pensijā? Līdz šim sava četrkājainā drauga vecuma aprēķināšanai cilvēka gados visbiežāk tika izmantota vienkāršā formula "suņa vecums reiz septiņi", tomēr pētnieku komanda no ASV universitātēm – Kalifornijas Universitātes Sandjego, Kalifornijas Universitātes Deivisā un Pitsburgas Universitātes – uzskata, ka šī formula ir gaužām neprecīza.

Iespējams, saknes vecajai formulai "suņa gadi reiz septiņi" atvasinātas no tā, cik ilgi dzīvo suņi (vidēji 10 gadus) un cik ilgi dzīvo cilvēki (globāli skatoties, vidējais cilvēka mūža ilgums ir aptuveni 70-72 gadi, labklājības valstīs tam tuvojoties 80 gadu slieksnim, bet dažās trešās pasaules valstīs esot krietni zemākam). Proti, pēc šīs formulas suņa mūžs ir septiņas reizes īsāks nekā cilvēka, tātad viens suņa gads ir septiņi gadi cilvēka vecumā.

Tomēr šī formula ir ļoti nepilnīga. Jāņem vērā, ka cilvēku un suņu attīstības temps būtiski atšķiras, un pēc vecās formulas sanāktu, ka gadu vecs suns ir ekvivalents septiņgadīgam cilvēkbērnam, tomēr gadu vecs suns faktiski ir pieaudzis, nobriedis dzīvnieks, kamēr septiņgadnieks tikai sāks savas skolas gaitas un līdz briedumam – gan fiziskam, gan intelektuālam – vēl tāls ceļš ejams.

Pētnieku komanda secinājusi, ka zīdītāji dzīves laikā iziet cauri līdzīgām fizioloģiskajām attīstības fāzēm, sākot no agrīnās attīstības līdz pubertātei, briedumam, novecošanai un nāvei. Lai noteiktu novecošanas tempu un pakāpi, zinātnieki pētīja DNS metilācijas procesus. Metilācija ir dabīgs process, kas lielākoties notiek ar citozīnu – vienu četriem "pamatburtiem", kas veido DNS. Kad citozīnam pievienojas metila grupa, gēns tiek "atslēgts".

Pētījuma gaitā šie procesi tika monitorēti 104 suņos (galvenokārt Labradoras retrīveros) vecumā no dažiem mēnešiem līdz 16 gadiem un salīdzināti ar procesiem cilvēka organismā.

Pētnieki secināja, ka aptuveni astoņas nedēļas vecs suns atbilst aptuveni tam attīstības posmam, kurā ir deviņus mēnešus vecs cilvēks, savukārt gadu vecs suns jau faktiski ir tajā attīstības fāzē, kas cilvēkam skaitās brieduma gadi, proti, aptuveni 30 gadu. Formula, ar ko pētnieki nākuši klajā un kuru tu vari izmantot, aprēķinot sava mīluļa vecumu, ir šāda: 16 * ln(suņa vecums gados) + 31. Jāņem vērā, ka formula ir derīga aprēķiniem tikai tad, ja suns ir sasniedzis vismaz gada vecumu. Proti, iekavās jābūt skaitlim, kas nav mazāks par 1.

Lai vieglāk aprēķinātu naturālo logaritmu (ln) sava suņa vecumam, vari izmantot kādu no tīmeklī pieejamajiem kalkulatoriem, piemēram, šo te.

Tātad suņa vecumu cilvēka gados iegūsim, ja ar 16 pareizināsim suņa vecuma naturālo logaritmu un rezultātam pieskaitīsim 31. Piemēram, piecus gadus vecs suns cilvēka gados būs aptuveni 57 gadus vecs, bet 10 gadus vecs suns – 68 gadus vecs cilvēka gados.

Tiesa, jāņem vērā, ka arī šī formula nav universāla un nekļūdīga. Pirmkārt, pētnieku darbs pašlaik ir iesniegts izvērtēšanai un vēl nav nodrukāts kādā no akadēmiskajiem izdevumiem. Otrkārt, jāņem vērā, ka suņa dzīves ilgums arī variē atkarībā no citiem faktoriem, piemēram, šķirnes un izmēra.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!