Foto: Publicitātes foto
Vairāk nekā 130 skolas vecuma jaunieši no visas Latvijas iesaistījušies Vides risinājumu institūta sabiedriskās zinātnes kampaņā "Dzīvā augsne". Tajā jaunieši veic zālāju un augsnes izpēti. Viņu ievāktie dati un informācija sniegs būtisku atbalstu zinātniekiem Latvijas vērtīgo resursu – zālāju – izpētē.

Kampaņas mērķis ir iesaistīt skolēnus īstā pētniecības procesā. Organizatori uzsver, ka tas palīdzēs atraisīt jauniešos pētnieku potenciālu, sniegs vērtīgas zināšanas par augsni un tajā dzīvojošo organismu nozīmi, kā arī palīdzēs pētniekiem zālāju izpētē. Kampaņu "Dzīvā augsne" organizē Vides risinājumu institūts sadarbībā ar Latvijas Dabas fondu, Latvijas Universitātes pētniekiem, Vides izglītības fonda Ekoskolu programmu un biedrību "Latvijas Mazpulki" projektā "Grass LIFE".

"Zālāji ir viens no vērtīgajiem Latvijas dabas resursiem. To kvalitāti, auglību un veselību nosaka augsne un tajā dzīvojošie kukaiņi, sēnes, baktērijas un citi dzīvie organismi. Augsnē dzīvojošo radību daudzumu un dažādību ietekmē augsnes īpašības, cilvēka darbības, laikapstākļi un klimata izmaiņas. Ir svarīgi pazīt un rūpēties par augsnes dzīvajām radībām, jo tā mēs varam saglabāt zālāju un augu daudzveidību," projekta nozīmību skaidro Vides risinājumu institūta pētniece Rūta Abaja.

Kampaņa "Dzīvā augsne" norisināsies līdz šī gada septembrim. Par galveno augsnes un zālāju pētījuma instrumentu izvēlēti tējas maisiņi. Līdz 16. jūnijam jauniešiem uzdots maisiņus nosvērt un ierakt augsnē – pļavā, mauriņā vai ganībās. Reizē ar tējas maisiņu ierakšanu jauniešiem jānosaka arī augsnes struktūra. Vasaras beigās dalībnieki izraks maisiņus un novērtēs, cik ļoti tēja tajos ir sadalījusies. Pēc tam tējas maisiņu svara izmaiņu dati būs jānodod zinātniekiem, kuri tos pielietos zālāju augsnes izpētē.

Vairāki jaunieši pirmās kampaņas aktivitātes jau īstenojuši. Pētnieki saņēmuši arī dalībnieku atsauksmes.

"Šobrīd sajūtas ir savādas, jo līdz galam neticu, ka kaut kas mainīsies tējas maisiņa svarā, bet tā kā to nekad neesmu dzīvē mēģinājusi, nezinu, kāds būs rezultāts," spriež Alūksnes novada mazpulka dalībniece Evelīna.

Arī Edmunds no Skrundas novada Ekoskolas atzina, ka iespēja palīdzēt pētniekiem ir aizraujoša: "Nekad ko šādu neesmu darījis. Ļoti gaidu, kad varēšu izrakt šos maisiņus un redzēt, kas ar tiem ir noticis."

Kampaņas norisei varēs sekot līdzi Vides risinājumu institūta mājaslapā un sociālajos tīklos.

Kampaņa "Dzīvā augsne" norisinās projekta "Zālāju atjaunošana un to dažādas izmantošanas veicināšana" LIFE16 NAT/LV/000262 (GrassLIFE) ietvaros. Projektu finansiāli atbalsta ES LIFE+ programma, Latvijas Vides aizsardzības fonda administrācija, kā arī līdzfinansē projekta partneri.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!