Foto: Publicitātes foto
Brīvprātīgais darbs ir fundamentāls demokrātiskas sabiedrības līdzdalības aspekts, kas gan sniedz unikālu pieredzi pašam brīvprātīgā darba darītājam, gan organizācijai, kurā viņš velta savu laiku, enerģiju un zināšanas, gan sabiedrībai kopumā. Jaunatnes starptautisko programmu aģentūras (JSPA) brīvprātīgā darba programmu dalībnieki tam ir pierādījums – gan uzņemot ārvalstu jauniešus Latvijā, gan radot iespēju Latvijas jauniešiem doties pasaulē.

JSPA brīvprātīgā darba projektu mērķis ir popularizēt solidaritāti, palīdzēt risināt vietējai sabiedrībai aktuālus izaicinājumus un uzlabot brīvprātīgā darba veicēja kompetences, īstenojot regulāras un strukturētas pilna laika (30-38 stundas nedēļā) brīvprātīgā darba aktivitātes. Darāmie darbi un iestādes, kur veikt brīvprātīgo darbu ir dažādas – sākot no izglītības iestādēm un sabiedriskā labuma organizācijām, beidzot ar nevalstiskajām organizācijām un pat kafejnīcām un teātri.

Brīvprātīgā darba pieredze

Dzīvs piemērs tam, ka brīvprātīgais darbs ir neatsverama un vērtīga pieredze, ir trīs jaunieši, kuri pērnā gada septembrī ieradās Gulbenē "Eiropas Solidaritātes korpusa" projekta "Stronger together2" ietvaros – Anete no Ķelnes Vācijā (Annette Czubaiko), Kristofs no Klaus ciemata Austrijā (Christoph Franz Metzler) un Alesija no Rimini Itālijā (Alessia Neri), kuri darbojās Gulbenes 1. pirmsskolas izglītības iestādē un Gulbenes 2. pirmsskolas izglītības iestādē "Rūķītis". Savas uzturēšanās laikā Gulbenē viņi gan palīdzēja bērniem un jauniešiem mācībās, gan rīkoja kulturālus un sportiskus pasākumus, gan iepazina paši sevi, gan – Latvijas dabu un kultūru.

Iemesli, kādēļ tika meklēta iespēja doties brīvprātīgajā darbā prom no mājām, ir dažādi. 21 gadu vecā Alesija atklāj, ka vēlējās sevi izaicināt un padzīvot neatkarīgi, 20 gadus vecais Kristofs meklēja brīvību un gribēja izpausties radoši, savukārt Anete vēlējās darboties ar pirmsskolas vecuma bērniem, lai apgūtu iemaņas nākotnes profesijai.

"Ierodoties Latvijā, es jutos kā nezinošs bērns citā vidē, tāpēc šī ir vienreizēja kultūras pieredze, kuru īstenot palīdzēja daudzi skolotāji. Paldies viņiem! Šī pieredze ir bijusi ļoti noderīga, jo es ne tikai sevi izprotu daudz vairāk, bet tagad arī saprotu, ka nākotnē vēlos darboties izglītības jomā un strādāt ar bērniem. Un, protams, esmu augusi kā personība un spēju veiksmīgāk organizēt gan privāto dzīvi, gan darbu. Paldies Latvijai par to!" atklāj Alesija.

"Ļoti noderīga pieredze, jo tā man ļāva palūkoties uz lietām no cita skatupunkta. Šo pieredzi nekad neaizmirsīšu un, protams, izmantošu savā nākotnē," pauž Kristofs.

"Protams, esmu iemācījusies daudz ko, kas noderēs nākotnes darbā ar bērniem, īpaši šādā gadījumā, kad es pirmo reizi sastapos ar šāda vecuma bērniem. Turklāt, esot prom no mājām tik ilgu laiku, guvu neatkarību un svarīgu pieredzi turpmākai dzīvei," neslēpj Anete.

Un visi kā viens atzīst – latviešu kultūra viņus ir patīkami pārsteigusi un aizrāvusi, lai gan valoda esot grūta un ēdiens nepierasts, taču noteikti gribētu Latvijā atgriezties vēl, lai redzētu dzīvi bez pandēmijas, kā arī lai iepazīstinātu ar Latviju savu ģimeni.

Foto: Publicitātes foto

Brīvprātīgā darba iespējas

Brīvprātīgajā darbā var pieteikties ikviens programmas "Eiropas Solidaritātes korpuss" projektu dalībvalstu jaunietis, vecumā no 18 līdz 30 gadiem, uz laika posmu no diviem līdz 12 mēnešiem. Savukārt īstenot brīvprātīgā darba projektu var jebkura Latvijā reģistrēta juridiska persona (nevalstiskā organizācija, sociālais uzņēmums, pašvaldība un tās iestāde, valsts vai izglītības iestāde u.c.), kurai piešķirta kvalitātes zīme.

Nākamais brīvprātīgā darba projektu konkurss notiks 2022. gada pirmajā pusgadā. Informācija par projektu konkursu un iespēju pieteikties būs pieejama gada nogalē mājaslapā www.jaunatne.gov.lv., bet pieteikties saņemt kvalitātes zīmi organizācijas var vēl līdz 31.12.2021. Plašāka informācija – šeit.

Brīvprātīgais darbs sniedz iespēju:

• uzņemt ārvalstu un Latvijas brīvprātīgos savā organizācijā;
• nosūtīt Latvijas jauniešus brīvprātīgajā darbā uz ārzemēm;
• popularizēt Eiropas vērtības vietējā sabiedrībā;
• stiprināt organizācijas kapacitāti vietējā un starptautiskā līmenī;
• veicināt organizācijas darbinieku profesionālo pieredzi;
• uzlabot jauniešu kompetences.
• izzināt jaunu kultūru un paplašināt redzesloku.

Brīvprātīgais darbs var tikt veikts individuāli vai grupās – gan savas mītnes valsts līmenī, gan dodoties uz ārvalstīm. Individuālā brīvprātīgā darba aktivitātē jaunietis var piedalīties vienu reizi mūžā, savukārt grupu brīvprātīgajā darbā – vairāk nekā vienu reizi. Turklāt viena projekta ietvaros jaunietis var piedalīties vairākās aktivitātēs.

Brīvprātīgo pieredzes apmaiņa un nominācija

JSPA līdz 30. novembrim aicina jauniešus, kuri piedalījušies brīvprātīgā darba projektos, reģistrēties pieredzes apmaiņas pasākumam, kas notiks 9.-10. decembrī. Plašāka informācija par brīvprātīgā darba pieredzes pasākumu un reģistrācija – šeit.

Lai novērtētu labākos brīvprātīgā darba veicējus un organizētājus, Nodarbinātības valsts aģentūra rīko pasākumu "Gada brīvprātīgais 2021", kur jebkurš Latvijas iedzīvotājs, nevalstiskā organizācija, valsts vai pašvaldības iestāde var izvirzīt godināšanai brīvprātīgā darba veicējus vai organizētājus. Pieteikumi iesniedzami par brīvprātīgā darba aktivitātēm laika posmā no 2020. gada 1. novembra līdz 2021. gada 15. decembrim. Pieteikumus līdz 15. decembrim var iesniegt elektroniski. Plašāka informācija – šeit.

Citas iespējas jauniešiem

Programma "Eiropas Solidaritātes korpuss" sniedz iespēju jauniešiem vecumā no 18 līdz 30 gadiem iesaistīties arī solidaritātes aktivitātēs un jauniešiem no 18 līdz 35 gadiem iesaistīties humānās palīdzības aktivitātēs, kas risina sabiedrībai aktuālas problēmas, uzlabo jauniešu prasmes, sekmē sociālo iekļaušanu un Eiropas vērtību stiprināšanu. Plašāka informācija par programmu – "Eiropas Solidaritātes korpuss".

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!