Foto: Publicitātes attēli
Ceturtdien, 30. oktobrī, Latvijas Lauksaimniecības universitātes (LLU) Tehniskajā fakultātē Jelgavā norisinājās studentu noslēguma darbu konkursa laureātu apbalvošana. Konkursu jau desmito gadu organizē RTU Attīstības fonds, un šoreiz lielākās stipendijas ieguva LLU studenti Matīss Brunavs, Jevgēnijs Turkins un Rihards Ziediņš.

"Vēsturiski enerģētikas saknes aug no biomasas izmantošanas. Šobrīd caur ilgu industrializācijas ceļu esam nonākuši atpakaļ pie biomasas un saprotam, ka tā ir noderīga ne tikai ēšanai, bet arī enerģētikai. Mēs kā augstskola esam atbildīgi par bioekonomikas virziena īstenošanu, un bioekonomikā nozīmīga ir ilgtspējīga bioresursu izmantošana, no kuriem daļa kļūst par energoresursiem. Kā enerģētikas virziena zinātnieki, spējam kopā saistīt dažādas nozares, jo enerģētika ir jebkuras sistēmas muskuļi un asinsrite, kas nodrošina procesu efektivitāti, ērtumu, ātrumu un izmaksu konkurētspēju. To apliecina arī mūsu studentu – konkursa laureātu – darbu tēmas, kurās pārstāvēti bioenerģētikas virzienam nozīmīgi pētnieciskie aspekti," apbalvošanā klātesošos uzrunāja LLU studiju prorektors un Enerģētikas institūta profesors Aigars Laizāns.

Kopumā enerģētikas nozares studentu noslēguma darbu konkursam šogad tika iesniegti 23 studiju noslēguma darbi trīs kategorijās: bakalaura darbi, maģistra darbi un inženieru projekti. LLU studējošie startēja divās kategorijās, un par laureātiem kļuva septiņi Tehniskās fakultātes 2019. gada absolventi.

Bakalaura darbu konkurencē par uzvarētāju konkursa komisija atzina LLU pamatstudiju programmas "Lietišķā enerģētika" absolventu Matīsu Brunavu, kurš izstrādājis bakalaura darbu "Fotoelektrisko paneļu izmantošana lauksaimniecības robota elektrobarošanai". Darba zinātniskais vadītājs ir asociētais profesors Vitālijs Osadčuks, kurš atklāja, ka studenta mērķis bija izvērtēt esošās robota elektroenerģijas nodrošināšanas metodes modificēšanu – kombinēt akumulatora baterijas un saules paneļus. Veicot eksperimentus un dažādus aprēķinus, izpētīts, kā robota masa ietekmē tā motoru elektriskos parametrus un elektroenerģijas patēriņu, un secināts, ka ar saules paneļa izmantošanu potenciāli iespējams samazināt iekārtas masu un uzlabot tās efektivitāti, padarīt to ekonomiskāku.

Par konkursa laureātiem, kuri saņēma vienreizējo stipendiju, bakalaura darbu kategorijā tika atzīti vēl trīs LLU studenti: Anna Ozoliņa ar darbu "Pļaviņu HES hidroagregāta statora siltuma zudumu lietderīga izmantošana" (zinātniskais vadītājs, profesors Aigars Laizāns), Jānis Ozoliņš ar darbu "Kurināmā brikešu ražošanas no sadzīvē pieejamiem materiāliem mājas apstākļos iespēju izpēte" (zinātniskais vadītājs, asociētais profesors Raimunds Šeļegovskis) un Matīss Augšpulis "Spēka līnijas datu pārraide, analīze un uzlabošana" (zinātniskais vadītājs, asociētais profesors Vitālijs Osadčuks.

Bakalaura darbu kategorijā kā laureāti tika sveikti arī seši Rīgas Tehniskās universitātes (RTU) studenti.

Savukārt maģistra darbu konkurencē LLU studenti ieguva trīs no četrām stipendijām, tostarp pirmo vietu dalīja divi LLU jaunie maģistri, kuri absolvēja augstākā līmeņa studiju programmu "Lauksaimniecības inženierzinātne": Jevgēnijs Turkins ar maģistra darbu "Asinhrono elektrodzinēja tehniskā stāvokļa noteikšanas metožu analīze" (zinātniskais vadītājs, vieslektors Aleksejs Gedzurs) un Rihards Ziediņš ar maģistra darbu "Risinājumi viena megavata saules enerģijas elektrostacijas izveidei Latvijā" (zinātniskais vadītājs, profesors Aigars Laizāns).

Kā laureāte maģistra darbu konkurencē stipendiju ieguva arī LLU maģistre Laila Kurme "Bezbalsta āra apgaismojuma konstrukcijas risinājumi" (zinātniskais vadītājs, profesors Aigars Laizāns). Saņemtais apbalvojums nav vienīgais studentes sasniegums, jo pirms diviem gadiem šajā studiju noslēguma darbu konkursā viņa tika atzīta par labāko bakalaura darba autori.

Visi laureāti saņēma vienreizējās stipendijas, ko piešķīra konkursa atbalstītāji – Latvijas Elektroenerģētiķu un Energobūvnieku asociācija, SIA "Schneider Electric Latvija" un AS "Draka Keila Cables".

LLU studējošie vienmēr bijuši konkursa laureātu vidū, taču, kā apbalvošanas pasākumā atzina Latvijas Elektroenerģētiķu un Energobūvnieku asociācijas valdes priekšsēdētāja vietnieks Kārlis Briņķis, tieši šogad labākie darbi ir sagatavoti LLU Enerģētikas institūtā.

"Konkurss ir iespēja palīdzēt satikties uzņēmumiem, asociācijām, studentiem un mācībspēkiem. Tā varam veicināt attīstību, izaugsmi un izcilību Desmit gadu laikā šī konkursa ietvaros esam apbalvojuši 173 studentus, kuri šobrīd jau ir enerģētikas nozares profesionāļi un turpina savu karjeras attīstību. Šogad esošajiem stipendiātiem pievienojas vēl 17 studējošie," sveicot laureātus, teica RTU Attīstības fonda pārstāve Krista Alksne.

Tā kā šogad enerģētikas nozarei Latvijai tiek svinēta 80 gadu jubileja, laureātu apbalvošanā ar īpašu vēsturisku atskatu uzstājās Latvijas Elektroenerģētiķu un Energobūvnieku asociācijas valdes priekšsēdētājs Gunārs Valdmanis, bet mūsdienu izaicinājumus enerģētikā savos ziņojumos atklāja Briņķis un RTU Enerģētikas institūta direktora vietniece Laila Zemīte. Tādējādi laureātiem bija iespēja paplašināt savas zināšanas un apzināties arī savus nākotnes izaicinājumus kā nozares profesionāļiem.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!