Nelielais Marsa helikopters "Ingenuity" kārtējo reizi apliecinājis, ka ir īsts veiksmes stāsts. Aparāts, kuram sākotnēji tika ieplānoti vien daži lidojumi, nepilnu divu gadu laikā nu devies jau 35. pārlidojumā un uzstādījis jaunu rekordu, vēsta NASA.

Jāatgādina, ka pacelšanās gaisā ar rotoru lidaparātiem uz Marsa ir daudz grūtāks uzdevums nekā uz Zemes – ļoti retinātās atmosfēras dēļ. Taču 1,8 kilogramus smagais "Ingenuity" pierādīja, ka tas ir iespējams, un planētu pētnieki jau domā, kā visefektīvāk nākotnē šādus lidaparātus izmantot Marsa izpētē.
"Ingenuity" diez ko augstu pārlidojumu laikā nepaceļas. Iepriekšējais rekords bija 12 metri. Nu tas pārspēts par pāris metriem, aparātam sasniedzot 14 metru augstumu.

Ja sākotnēji ieplānotie lidojumi bija paredzēti tikai drona spēju izvērtējumam, tad šobrīd tas veic jau arī citus lietderīgus darbus, piemēram, veic "izlūkošanu" no gaisa, lai atvieglotu darbu komandai, kas vada "Perseverance" roveru. Tiesa, aizvien arī turpinās mēģinājumi pārbaudīt "Ingenuity" iespēju robežas – cik augstu, cik tālu un cik ātri tas spēj lidot Marsa sarežģītajos apstākļos.

Būtiski, ka šis bija arī otrais lidojums ar atjaunināto programmatūru, kuras uzstādīšana prasīja vairākas nedēļas. Jaunajā programmatūrā ietvertas funkcijas, kas ļauj dronam automātiski izvairīties no bīstamiem šķēršļiem piezemēšanās brīdī, kā arī uzlabojumi navigācijas sistēmā. Izskatās, ka programmatūra darbojas, kā plānots.

Pēdējais veiktais pārlidojums bija visaugstākais, taču arī viens no visīsākajiem veiktā attāluma ziņā – tikai 15 metri. Kopumā 35 lidojumu laikā drons gan veicis visai iespaidīgu attālumu – gandrīz 7,5 kilometrus, gaisā pavadot aptuveni stundu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!