Foto: AFP/Scanpix/LETA

Uzņēmumu "Tesla" un "SpaceX" vadītājs Īlons Masks, kuru nereti publiskajā vidē uztver kā inovāciju un zinātnes vēstnesi, šonedēļ nācis klajā ar skaļiem paziņojumiem, kas ir pretrunā zinātnieku un epidemiologu teiktajam. Proti, uzņēmējs pieprasījis atcelt striktākos no ierobežojumiem, kas vietām ASV noteikti Covid-19 pandēmijas iegrožošanai, konkrēti rīkojumu palikt mājās, un salīdzinājis to ar fašismu.

"Es to sauktu par cilvēku ieslodzīšanu viņu mājās ar varu, kas ir pretrunā ar konstitūcijā paredzētajām tiesībām," izteicies Masks, turpinot, ka tas ir "šausmīgi, nepareizi" un "ne jau tāpēc cilvēki ieradās Amerikā un uzcēla šo valsti".

Masks ar paziņojumiem nācis klajā uzrunā, kurā informēja investorus par "Tesla" ceturkšņa rezultātiem. "Atdodiet cilvēkiem viņu sasodīto brīvību!" uzstājis Masks.

Šie izteikumi sekoja tvītu sērijai, kurā Masks slavēja Teksasu par ierobežojumu mīkstināšanu un sūdzējās par ierobežojumiem citviet valstī. Masks jau iepriekš savos publiskajos izteikumos apšaubījis situācijas nopietnību un publiskojis arī tādus nepatiesus apgalvojumus kā "bērni ir praktiski imūni" pret jauno koronavīrusu. Kaut tiesa, ka gados vecāki cilvēki ir riska grupā un ir lielāka varbūtība, ka senioriem un cilvēkiem ar tādām kaitēm kā diabēts vai sirdsdarbības traucējumi slimība noritēs smagākā formā, apgalvojums par "bērnu imunitāti" ir maldinošs.

Tāpat Masks marta vidū prognozēja: "Saskaņā ar pašreizējām tendencēm, jaunu gadījumu skaits ASV aprīļa beigās, iespējams, būs tuvu nullei."

Kā ir realitātē? Pēdējās dienās ASV ik diennakti tiek reģistrēti ap 25 tūkstoši jaunu Covid-19 pacientu, un tie ir tikai oficiāli reģistrētie gadījumi. Šādos apstākļos skaidri redzams, ka gan marta sākumā paustie, gan šonedēļ paustie Maska izteikumi par nepieciešamību atcelt ierobežojumus, ir klaji pretrunā epidemiologu vērtējumam. Jāņem vērā, ka uzņēmējam "Twitter" platformā vien seko vairāk nekā 33 miljoni cilvēku, bet ieraksti bieži tiek retvītoti 50 vai vairāk tūkstošus reižu.

Piemēram, tvīts, kurā Masks pieprasa "tūlītēju brīvību Amerikai", ar to, kā noprotams no iepriekšējo tvītu konteksta, domājot ierobežojumu atcelšanu, 30. aprīlī retvītots 55 tūkstošus reižu un ar "patīk" atzīmēts vairāk nekā 290 tūkstošus reižu.

"Ar piesardzību un nepieciešamo aizsardzības pasākumu ieviešanu ir jāatver (iestādes, sabiedriskas vietas – red.), bet nelieciet visiem de facto dzīvot mājas arestā," sašutumu pauda Masks.

Tikmēr epidemiologi un par veselības aprūpi atbildīgās amatpersonas turpina uzsvērt, ka sociālā distancēšanās ir stratēģija, kas sekmīgi palīdz "saplacināt līkni", proti, samazināt jaunu inficēšanās gadījumu pieaugumu, un attiecīgi iegrožot vīrusa tālāku izplatību. Pārāk ātra ierobežojumu atcelšana var beigties ar spēju otro inficēšanās vilni, jau atkal pārkarsējot veselības aprūpes sistēmu un pārsniedzot slimnīcu kapacitāti.

Arī tādi ietekmīgi Maska līdzgaitnieki tehnoloģiju pasaulē kā "Facebook" vadītājs Marks Zukerbergs šoreiz ir epidemiologu pusē un trešdien pauda bažas, ka "pārāk drīza ierobežojumu atcelšana, pirms jaunu inficēšanās gadījumu skaits ir samazināts līdz pašam minimumam, teju garantēti nozīmēs atkārtotu uzliesmojumu un bēdīgākas sekas sabiedrības veselībai un ekonomikai ilgtermiņā."

Tikmēr "Twitter" pārstāvji, kas saskaņā ar martā ieviestajām vadlīnijām ierobežos "tvītus, kas var novest pie paaugstināta Covid-19 izplatības riska", proti, tvītus, kas ir pretrunā ekspertu un oficiālo iestāžu vērtējumam, tehnoloģiju portālam "TechCrunch" izteicās, ka šajā gadījumā Maska tvīti neesot pretrunā ar noteikumiem.

ASV aprīlī kļuva par jauno Covid-19 pandēmijas epicentru, un šobrīd tur jau reģistrēti vairāk nekā miljons pacienti, bet nāves gadījumu skaits pārsniedzis 60 tūkstošus. Jaunāko statistiku par ASV un arī pasauli var aplūkot Džona Hopkinsa universitātes uzturētajā rīkā, klikšķinot šeit.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!