Foto: NASA

Šobrīd, kad no Mēness atceļā uz Zemi ir Ķīnas zonde "Chang'e 5" ar pirmajiem no Zemes pavadoņa ievāktajiem paraugiem vairāk nekā 40 gadu laikā, arī NASA lūko tikt pie svaigi ievākta Mēness gabala, vēsta BBC.

Kā zināms, NASA uzstādīts ambiciozs mērķis 2024. gadā atkal nogādāt cilvēkus uz Mēness, tāpēc šobrīd notiek intensīvs darbs pie zināšanu papildināšanas par to, kā varam ekspluatēt uz Mēness pieejamos materiālus, piemēram, skābekļa ražošanai. Mēness nākotnē iecerēts kā sava veida priekšpostenis tālākai Saules sistēmas izpētei ar visu tam nepieciešamo tehnisko nodrošinājumu.
NASA nupat vienojusies ar četriem uzņēmumiem par Mēness paraugu ievākšanu – tie ir "Masan Space Systems" no Kalifornijas (līgums par 15 tūkstošiem dolāru), "ispace" Eiropas filiāli Luksemburgā un "ispace" filiāli Japānā (katrs līgums par pieciem tūkstoši eiro) un visbeidzot ar "Lunar Outpost" no Kolorādo (līgums par vienu dolāru).

"Tas ir visai lieliski, ka varam iegādāties Mēness regolītu no četriem uzņēmumiem par kopsummu 25 001 dolārs," gandarījumu par privāto kosmosa izpētes censoņu interesi pauž NASA Komerciālo kosmisko lidojumu nodaļas direktors Fils Makalisters.

Saskaņā ar vienošanos šie uzņēmumi NASA piegādās gan pašu Mēness regolītu (50 līdz 500 gramu), gan visus datus un vizuālās liecības par paraugu ievākšanas procesu. Visas tiesības uz ievākto materiālu un tā izmantošanu nonāks NASA īpašumā.

Kāpēc cena tik niecīga? NASA šajā gadījumā maksā faktiski tikai par pašu materiālu, un viens dolārs ir acīmredzami simboliska summa, lai vienošanos vispār noslēgtu kā biznesa darījumu. Izmaksas par misijas plānošanu, tehniskā nodrošinājuma izstrādi, lidojumu segs pašas kompānijas.

Viens no "Apollo 17" misijas laikā ievāktajiem regolīta paraugiem. Foto: NASA

Ir vairāk nekā skaidrs, ka ne jau konkrētā līguma summa ir šo uzņēmumu motivācija, bet gan radīt precedentu tam, kā privātais sektors sadarbosies ar kosmosa izpētes aģentūrām kosmosa resursu apguves jomā nākotnē. "Inovācija šajā gadījumā nav novērtējama naudā, bet gan tajā, ka tiks radītas biznesa un juridiskais rāmējums un tirgus pircējiem un pārdevējiem ārpus Zemes robežām," BBC citē kosmosa ekonomikas pētniece Šineida O'Salivana.

Likumsakarīgi arī, ka tas ļautu uzņēmumiem, kuri pierādīs savas spējas kosmosa resursu ieguvē, pirmajiem "ielikt kāju durvīs" un tikt pie dažādiem līgumiem nākotnē – jau ekonomiski ienesīgiem.

Uzņēmumi savas misijas plāno veikt laika posmā no 2022. līdz 2023. gadam, pirms misijas "Artemis" svarīgākā posma 2024. gadā, kad uz Mēness atkal jāsper kāju cilvēkam.

Nelielais Mēness paraugu daudzums (tie droši vien būs pāris kilogrami, pieņemot, ka visiem četriem uzņēmumiem izdodas plānus īstenot) tiks izmantots, lai NASA pētītu, kā uz Mēness nodrošināt vērtīgo resursu ražošanu. Lai uz Zemes pavadoņa nodibinātu pastāvīgu bāzi, ik reizi nogādāt nepieciešamos resursus – skābekli, ūdeni, ūdeņradi utt. – ar kosmosa kuģiem nav ekonomiski izdevīgi. Materiāli būs jāražo uz vietas, un pie risinājumiem strādā ne viena vien pētnieku komanda pasaulē. "Campus" jau vēstīja par to, kā no regolīta tikt pie skābekļa, kā arī par metodēm, kas ļautu izmantot urīnvielu būvmateriālu 3D drukai.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!