Foto: Shutterstock

Nedēļas nogalē medijus pāršalca ziņa par traģisku negadījumu Krievijas influenceres Katerīnas Didenko ballītē, kur vairāki cilvēki gāja bojā pēc tam, kad ballītes saimniece nolēma saunā sakarsušajiem viesiem par prieku iekštelpās esoša neliela baseina ūdeni atvēsināt ar 25 kilogramiem sausā ledus. Protams, arī pirms traģēdijas bija skaidrs, ka nelielā telpā šī nekādā gadījumā nav laba ideja. Pietiek ar pamatzināšanām ķīmijā.

Sausais ledus ir oglekļa dioksīds jeb CO2 savā cietajā formā. Oglekļa dioksīda sasalšanas temperatūra ir -78,5 grādi pēc Celsija, bet par sauso ledu to dēvē tāpēc, ka normālos apstākļos tas sublimējas, proti, uzreiz pāriet no cietas fāzes tieši gāzveida fāzē – iztvaiko, izlaižot šķidruma fāzi. Termodinamikā par normāliem apstākļiem sauc apstākļus, kur temperatūra ir 0 grādi pēc Celsija, bet spiediens ir viens bārs jeb aptuveni 0,99 atmosfēras. Šādos apstākļos dienā iztvaiko no 2 līdz 4,5 kilogramiem sausā ledus, bet siltākā vidē, protams, tas notiek daudz straujāk.

Sausais ledus ir visai populārs ballīšu triks – gabaliņu sasaldēta oglekļa dioksīda mēdz izmantot dzērienu dzesēšanai, kas vienlaikus rada kūpošas glāzes efektu.

Foto: Shutterstock

Arī traģiskā negadījuma video uzreiz pēc ledus iemešanas baseinā redzams, kā ūdens virsmu nosedz sausā ledus radīti miglas vāli. Izskatās iespaidīgi un, zinot notikušā kontekstu, arī biedējoši, taču patiesībā ne jau "miglas mākoņi" ir pats oglekļa dioksīds.

Tas, ko mēs varam novērot, gan nav pats oglekļa dioksīds – tas ir neredzams. Iespaidīgā "kūpēšana" ir ūdens tvaiks, kas aukstuma ietekmē strauji kondensējas sīkos pilienos. Sausajam ledum sublimējoties gaisā, šis efekts nav tik labi redzams, taču tad, ja to iemet ūdenī, "kūpēšana" ir daudzkārt iespaidīgāka – zem ūdens veidojas ļoti auksta oglekļa dioksīda burbuļi. Kad tie nonāk līdz ūdens virsmai, siltākais un ļoti mitrais gaiss pie ūdens virsmas kondensējas jau ļoti pamatīgos miglas vālos.

Viens kilograms sausā ledus sublimācijas rezultātā izdala aptuveni 530 litrus oglekļa dioksīda, tātad bēdīgajam iznākumam nolemtajā Krievijas influenceres ballītes trikā 25 kilogrami sausā ledus izdalīja aptuveni 13,2 tūkstošus litru jeb vairāk nekā 13 kubikmetru oglekļa dioksīda.

Neliels sausā ledus gabaliņš ballītes dzērienā neizdala tādu ogļskābās gāzes daudzumu, lai tas telpā sasniegtu bīstamu koncentrāciju. Vien parasti nav ieteicams dzert ar sauso ledu dzesēto dziru, kamēr tajā vēl ir sasalušā CO2 gabaliņš – tiešā saskarē ar ādu vai gļotādu tas var radīt nepatīkamus apsaldējumus.

Kaut tīmeklī atrodami video, kur pārgalvji izklaidējas baseinos ar daudz iespaidīgāku sausā ledus "piedevu", šajos gadījumos tie bija āra baseini, nevis mazs baseins samērā nelielā, slēgtā telpā.

Augstās koncentrācijās oglekļa dioksīds ir bīstams un nelielās, slikti ventilētās telpās var beigties ar nosmakšanu. Dabā gaisā oglekļa dioksīds ir aptuveni 0,04% no kopējā gaisa sastāva. Pie 5% un augstākas koncentrācijas var rasties smacējoša sajūta, bet pie 10% un augstākas koncentrācijas var sākties konvulsijas, koma un iestāties nāve. Pie koncentrācijas, kas augstāka par 30%, samaņas zaudēšana un nāves iestāšanās ir ja ne sekunžu, tad dažu minūšu jautājums.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!